Bokåret 2020

För att uppmuntra mig själv att läsa varierat försöker jag tänka igenom att läsa olika genrer och olika författare. Sedan några år tillbaka för jag enkel statistik där målet är att läsa 50% av svenska respektive utländska författare och 50% av manliga respektive kvinnliga författare. Jag försöker även läsa regelbundet och läsa lite mer för varje år.

Tidigare år har jag tänkt typ en bok i veckan dvs 52 böcker per år. Förra bokåret, 2019, läste jag 100 böcker, vilket var rekord. Det var jag långt ifrån 2020. Det blev 78 lästa böcker. Inte illa men inte rekord. Känner mig ändå ganska nöjd, då det kunde varit värre.

När det gäller balanserad läsning är årets resultat en besvärande läsning. Av årets 78 lästa böcker är 49% av svenska författare men endast 36% av manliga författare. Det här duger inte. Bättre kan jag.

4 tankar på “Bokåret 2020

    • Man behöver inte ha koll men jag tycker att det är intressant och vill veta mer. Jag läser ju både för avkoppling, att lära mig om omvärlden och att blir bättre på att skriva. Då är det bra med koll.

  1. Antingen så läser man för statistiken eller för upplevelsen 😉 Sedan kan man självklart ha ett mål för läsningen. Själv skiljer jag på arbetsrelaterad läsning och privat läsning. Jag behöver läsa ett antal ungdomsböcker vilket i sig är väldigt intressant men det ger inte samma upplevelse som när boken är självvald. Ska jag kunna inspirera adepterna så måste jag dock ha en viss koll även om vi har en fenomenalt duktig skolbibliotekarie.

    • Jag läser inte för statistiken men den hjälper mig att ha koll på mina olika syften med läsningen. Som kvalitetsingenjör gäller ”att mäta är att veta” och jag vill gärna ha en hög grad av medvetenhet.
      Det jag läser som är relaterat till jobbet finns inte alls med här men det är förstås också en form av läsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.