Olikheter berikar

Jag läser många bloggar. Jag älskar att det finns ett delande av erfarenheter, delande av livet alla olika sidor, uppmuntra, omtanke, diskussion och debatt. Det finns stora likheter med samtal, att kommunicera. Man behöver ju inte hålla med om allt, det kan ändå vara intressant att förstå mer av varandra.

För mig är dialogen viktigt. Det är absolut inget krav, däremot ser jag det som naturligt att kommentera när man har något på hjärta. Det är på samma sätt som när man samtalar. Visst händer det att jag enbart lyssnar, men i längden blir det ju lite ledsamt och ensidigt. Skulle ju knappast lyssna på någons monolog vareviga kväll utan att föra en dialog. Jag uppskattar kommunikation, helt enkelt, helt utan krav.

Det är nog ett av skälen till att jag blir så ledsen ibland. Det händer att jag för dialog och får oförskämdheter tillbaka, vassa taggar och hårda ord. Vissa ställer kravet att man enbart får hålla med, andra att man bara får skriva exakt vad som tillfrågats. Om jag råkat uppfatta texten på ett annat sätt, har jag förstås fel och borde skämmas. Vid något tillfälle skrev jag hur jag kände det och person svarade att hen inte trodde på det. Sådant gör mig ledsen. Jag tycker att det är självklart att man respekterar varandra, även varandras olikheter. Men när det ställs krav på tystnad, eller att enbart vissa åsikter får framföras – då saknar jag kravlösheten och samtalets frihet. Jag är emot försök till att styra andras åsikter, helt enkelt.

Kanske borde jag bara låta bli att läsa. Samtidigt tror jag att inskränkthet och trångsynthet är en farlig väg att gå. Jag tror att vi behöver vara öppna och ta in att vi är olika. Jag tror att vi kan lära av varandra. Det sker knappas i tystnad. Att sätta munkavle på vandra är ingen lösning. Tyvärr får jag stå ut med att bli sårad ibland, men jag är trots allt hellre sårad än inskränkt. Det är en del av att leva. Därtill, den absoluta majoriteten av alla bloggar jag läser ger mig glädje och kloka tankar. De berikar mig. De är jag tacksam för. Tack!

16 tankar på “Olikheter berikar

 1. Det är tydligen väldigt lätt att vara oförskämd på nätet, att inte kunna ta att någon har andra åsikter. Har så svårt att förstå det. Jag skulle aldrig skriva elakheter och skulle inte heller säga det till någon. Undrar om dom personerna säger elakheter face to face?

  • Visst undrar man. Tyvärr hårdnar tonen i samhällsdebatten generellt. Så märkligt att inte riksdagsledamöter kan agera föredömen. Jag vill se en annan utveckling.

 2. Jag håller med om att vi förstås måste tillåtas vara olika men om ngn går över gränsen och är dum o oförskämd mot mig så släpper jag såna personer och går vidare. I alla fall i bloggens värld. På jobbet är det svårare men där händer det som tur är väldigt sällan. Där får jag mer försöka parera en o annan latmask 😉

  • Visst är det så. Jag tänker att alla kan göra fel ibland, uttrycka sig på ett sätt som man inte kunde ana att det kan tolkas på annat sätt, så lite överseende har jag. Man kan be om ursäkt och reda ut. Men visst, de som verkar har som agenda att vara elaka och dryga, har jag inte så stor behållning av. Jag tror att de förlorar på sitt agerande i längden.

 3. Jag tycker en av de det intressanta grejerna med bloggvärlden är just mångfalden. Det är kul att möta människor som jag inte skulle mött annars. Jag tycker ibland på ett annat sätt än vad den som är bloggen jag läser, eller som den som läser min, men respekt tycker jag måste finnas.

 4. Tursamt nog har vi alla olika åsikter. Fy så trist det vore annars. Men man behöver inte vara elak och dum. Absolut inte.
  Dock kan det skrivna ordet vara svårt att läsa av ibland. Ord låter hårdare än de behöver vara.

  • Kommunikation är inte alltid lätt men det behöver å andra sidan inte vara jättesvårt. Man kommer långt med enkla knep som att läsa igenom, inte skriva i affekt, undvika ironi. Och blir det fel, så kan man be om ursäkt, tänker jag. Tonen är viktig i dialogen och tyvärr är tonen i samhället allt mer hård. Det tycker jag är en olycklig utveckling.

 5. Jag kan bara hålla med dig om att det är dialogen som är viktig och som kan tillföra det där extra. Lika behöver vi verkligen inte tycka men det gäller att skilja på sak och person. Det behärskar inte alla vilket är tråkigt. När man skriver gäller det att tänka efter lite mer för skriftspråket saknar det som vi kan förtydliga öga mot öga och med vårt kroppsspråk.

  • Tack själv! Jag tycker verkligen att det är spännande och berikande med att få ta del av olika människors tänkande. Det finns så mycket roligt att upptäcka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.