Många erbjudanden

Min inkorg är fylld av Black Friday erbjudanden. Eller Black Week, också för den delen, då många har erbjudanden hela veckan eller hela helgen. Samtidigt ser jag flera motreaktioner som uttrycker sig på olika sätt. Många påminner om att vi inte ska förköpa oss, att vi inte ska överkonsumera. Det är bra. Andra påminner om att granska alla erbjudanden då vissa inte är så gynnsamma som man kan tro. Det är bra. Men så finns de som använder en mindre trevlig ton i debatten. Det tycker jag är mindre bra.

Själv kollar jag noga. Jag har en lista på saker som jag behöver/snart behöver och håller kontinuerlig uppsikt över bra priser under året. Några av dessa fyndtillfällen är nu under Black Friday, annat är mer gynnsamt vid andra tider. Jag tycker att det är schysst av affärerna har bra priser, då och då, så att vi som planerar har fyndchanser. Tidigare år har jag exempelvis bokat hotellnätter och köpt tågresor just på Black Friday vilket möjliggjort att jag gjort mina Sverigeresor för en tredje del av vad skulle få betala utan planering. Det ser jag som positivt. I år har jag inte råd, tyvärr.

För egen del är jag allt mer nogsam med att inte över konsumera, vilket jag gjort alldeles för mycket genom tiderna. Jag är inte heller den som går på vad som helst. Därav tillhör jag dem som kan bli lite besviken när tonen i debatten är så hård. Jag har sett flera exempel på Facebook där personer dumförklarar andra för att göra fynd idag. Det är trist. Jag tror att genom upplysningarna om risk för överkonsumtion och vikten av att granska erbjudanden, kan de flesta av oss göra medvetna val. Däremot tror jag att vi ska undanhålla oss ifrån att använda härskarteknikser och förminska varandras tankar och beteende eller skuldbelägga andra, när vi inte vet någon om deras situationer. Jag förordar en respektfull ton i debatten. Bästa sättet är att själv vara en förebild. För egen del tycker jag inte att det är särskilt trevligt och respektfullt att kalla någon för ”galen som går på detta” eller ”dum i huvudet”. Jag är väljer att vara glad för dem som har möjlighet att göra fynd idag, att unna sig något de länge sparat till och längtat efter. Och jag respekterar även de som inte behöver något idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.