Det går an

Det går an av Carl Jonas Love Almqvist är en kärleksroman som kom ut 1839. Det handlar om en ung sergeant och en ung kvinna, dotter till en glasmästare, som träffas och blir förälskade under en resa från Stockholm till Lidköping. Resan börjar på en ångbåt där förälskelsen tar fart.

Kvinnan är tuff, fri och oberoende och vill leva sitt liv på det sättet. Hela resan dominineras av samtal om vad som är rätt och fel och ett rimligt sätt att leva. Å ena sidan finns massor av levnadsregler, å andra ifrågasätts vilka som är viktiga att leva efter.

Min läsupplevelse är att det är en av de mest oromantiska kärleksromaner jag någonsin läst, då paret mest resonerar. Jag har lite svårt att hänga med i alla ord, bland annat beskrivningar av persedlar jag inte känner till. Jag blir väldigt nyfiken på i vilken grad boken och språket är omskrivet. Det är väldigt häftigt att tänka sig att boken skrev 1839, eller snarare tidigare. Jag gillar verkligen berättelsen.

För mig är läsningen en del av mitt projekt 50 innan 50.

2 tankar på “Det går an

  1. Den läste jag när jag gick i gymnasiet så läsupplevelsen är inte helt dagsfärsk men jag känner igen mig i din upplevelse av boken. Romantisk var den verkligen inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.