Den tyska flickan

Den tyska flicka av Armando Lucas Correa är en mycket välskriven berättelse som berättas utifrån två tolvåringars perspektiv. Den ena berättelsen tar sin start i Berlin 1993 och den andra i New York 2014. Trots barnens perspektiv så är det en vuxen historia. Den är dessutom baserad på verkliga händelser.

Vi får följa oroligheter i Berlin 1939 och en jakt på ett nytt land för en icke önskvärd familj att bo i. Familjen är rik, men pengar ger inte allt de behöver. Det blir även en resa med fartyget St Louis mot Kuba men förutsättningarna ändras och framtiden är oviss.

Eftersom det är verklighetsbaserat, kan man förstås googla om man inte redan känner till historien. Det innebär att man genom hela berättelsen kan ana vissa delar, men långt ifrån allt. För mig var spänningen total, boken är en bladvändare som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Jag blir berörd av alla personer och deras olika livsöden. Historien knyts ihop på flera sätt.

Det som jag gillar allra bäst är att författaren inte skriver oss läsare på näsan, det finns inga givna rätt eller fel. Det gör att berättelsen väcker massor av tankar om flykt, hur man formar ett nytt liv, rätten att råda i sitt eget liv, familj och släktskap och förlåtelse. Det finns så mycket i berättelsens som känns väldigt aktuellt.

För mig blev det en minnesvärd läsupplevelse och Den tyska flicka är således en bok jag gärna rekommenderar till andra.

2 tankar på “Den tyska flickan

  1. Pingback: Bokcirkelkväll | På Gång

  2. Pingback: Dragningskraft | På Gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.