Omsorg för bokval

De senaste dagarna har jag på olika sätt blivit triggad att tänka på boktips. Vilka är de bästa böckerna jag läst? Vilka böcker har betytt mest för mig? Det är inte samma sak och resultatet blir inte det samma. Ju mer jag tänker desto fler böcker kommer jag att tänka på som betytt mycket för mig men på olika sätt. Jag har inte lyckats få ihop men lista än.

Min teori är att jag känner som omsorg för bokval och boktips. Jag vill inte bara hafsa ur mig något, säga första titeln jag kommer på. Böcker betyder så mycket för mig och kräver mer eftertanke.

I somras fick jag samma fråga avseende filmer. Där kan jag, helt utan tvekan, säga att ”A beautiful mind”. Utan att tänka särskilt länge menar jag att mina filmtopp-lista är:
– A beautiful Mind
– Ett rop på frihet
– Pay it forward
– Apollo 13
– Working Girl

Visserligen finns flera som skulle kunna ta plats på listan tex ”Döda poeters sällskap”, ”Mitt afrika” och ”Ett stulet år”. Men jag håller fast vi listan, det är inte så viktigt för mig att få exaktheten. Eller är det viktigt? Jag gillar ju svenska filmer och det syns ju knappast på listan. Kanske borde jag lägga samma omsorg på filmlistan som på boklistan? Å andra sidan, bättre att faktiskt ge ett tips än enbart tänka. Mina tankar gör ingen nytta för andra.

Min filmlista kommer säkert att revideras med tiden. Men framförallt kommer jag inom en snart framtid, kunna leverera några boklistor, med ödmjukhet och omsorg.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.