En främling knackar på din dörr

En främling knackar på din dörr och två andra brottstycken från Maardam med omnejd av Håkan Nesser är en bok med tre fristående berättelser. Det handlar om någon form kortromaner men i en och samma bok. Alla tre handlar om att beslut man tar kan få helt avgörande konsekvenser som man inte kunna ana.

Alla tre berättelserna har fokus på brottsutövare, brottsoffer och folk i deras närhet. Det är alltså brotten – händelserna – som står i centrum medan polisens utredningsarbete har en mindre del av berättelserna. Det gör varje historia väldigt komprimerad. Karaktärerna är unika och aningen säregna men ändå vanliga människor.

Jag tänker att det komprimerade formatet kan bli lite väl kompakt och tungt. Om man jämför med andra berättelser där polisens arbete – och privatliv – kommer med så ser man vilken balans det ger. Här saknas det som gör läsningen lite lättare. Å andra sidan får man det som verkligen är intressant.

En annan tanke är att här finns Nessers komposition, hans sätt att beskriva händelser men en del av språket saknas dvs den delen som vanligen framgår i polisens arbete och dialog inkl deras privatliv. På så sätt är detta Nesser men inte hela hans unika sätt att skriva. Det är intressant, tycker jag.

För mig blev det en väldigt nära läsning. Alla berättelser och huvudkaraktärer kom att beröra mig på olika sätt och jag kommer att ha med mig dessa berättelser då de redan satts sig i hjärnan.

3 tankar på “En främling knackar på din dörr

  1. Komprimerad var verkligen rätta ordet när det gäller denna bok men en intressant sådan. Just det komprimerade fick mig att reflektera över vad som behöver finnas med i en bok…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.