Tankar om strejk

När jag var ung tyckte jag hemskt illa om piloter som strejkade för högre lön och andra villkor. Jag var helt övertygad om att det finns många yrkesgrupper som har anledning att förhandla upp sina löner och att ta till strejk göra man bara när det verkligen behövs, vilket inte borde vara fallet för piloter. Jag tyckte då, att de borde förhandla utan att hota om strejk, än mindre genomföra strejk. Genom åren har jag fått uppleva massor av strejkhot från just piloter, och har inte blivit mer positivt inställd tvärt om. Förhandling är bra och även den löpande dialogen ska vi vara rädda om och utveckla. Strejkrätt är bra och ska användas med förnuft och när den verkligen behövs. Jag älskar de om gick före oss och gett oss fina och viktiga rättigheter. Höga inkomster och väldigt gynnsamma arbetsvillkor till piloter står inte på den listan. Att just SAS-piloterna strejkar, tror jag är till stor nackdel för dem själva på sikt. Andra bolag, med sämre villkor, kan komma att ta över marknaden och då även bli styrande i villkor. I vanliga fall brukar jag vara hoppfull, tänker att de nog kommer att hitta en lösning. Nu känns det dystert, känns mer som att detta är något som återkommer alltför ofta. Det irriterar mig mycket. Jag vill har ett samhälle där dialogen fungerar, inte där vi hotar och ställer ultimatum.

Tänker att jag vara ganska klok, redan som ung!

5 tankar på “Tankar om strejk

  1. Strejkrätten är grundlagsstadgad så det är svårt att ha synpunkter på den. Börjar man tänka att olika yrkesgruppers strejker är mer berättigade än andra så är vi ute på hal is. Sedan håller jag i sak med om att det finns grupper som verkligen borde få upp sina löner men där strejkerna inte har avsedd effekt. Egentligen borde de inte behöva strejka utan det är samhällets värderingar av arbetsuppgifterna som behöver förändras radikalt. Ett exempel är personal inom vård och omsorg som borde ha högre löner men vid en eventuell strejk blir samhällspåverkan inte tillräckligt stor. När en pilot strejkar då har det en omedelbar effekt för en utebliven resa svider betydligt mer, oavsett om den är privat eller arbetsrelaterad. Strejken är ett mer effektivt vapen för vissa yrkesgrupper helt enkelt. Förhandlingar är självklart att föredra men låglönegrupperna brukar inte komma så långt i sådana. När det gäller piloterna så tycker jag inte att deras medellöner sticker ut så mycket med tanke på arbetets art. Jag har en vän som är pilot och dessutom fackligt aktiv. Anställnings- och arbetsförhållandena lämnar onekligen en del att önska och jag är inte säker på att gemene man har kunskap om hur det kan vara.

    • Som jag skrev är jag för strejkrätten. När den missbrukas behöver man reagera och föra ett samtal kring det. Tystnadskultur, att inte våga reagera – det tror jag är att vara ute på hal is. Det handlar inte om att olika grupper har olika berättigande till strejkrätten – utan att alla grupper har ansvar att bidra i dialog och förhandling och inte missbruka de fina rättigheter vi har i landet.

      • Jo det förstod jag men vem ska avgöra när en strejkrätt missbrukas? Är det medellönen som ska avgöra eller samhällspåverkan eller kanske arbetsgivaren? Det finns en lagstiftning kring när grundlagsstadgade rättigheter överskrids som när det gäller yttrandefriheten som övergår i förtal, förolämpning eller hets mot folkgrupp. Jag är ganska så säker på att alla föredrar samtal och förhandlingar och just av den anledningen har strejken skjutits upp två gånger. Det är knappast så att någon yrkesgrupp strejkar direkt utan det är ju när parterna inte kommer överens eller når resultat i förhandlingarna som strejken blir ett alternativ.

      • Vissa grupper, som oftare än andra varslar om strejk, är en signal om att de har lägre tröskel. Det är som i samhället i övrigt. vissa gör sitt yttersta för att lyckas med förhandlingar – föredrar att ställa krav och ultimatum. Det måste man få diskutera och tala öppet om.

  2. Man kan absolut diskutera strejkrätten när det kommer till rena monopol eller samhällig service där det inte finns andra leverantörer som man vända sig till. SAS har under lång tid varit på gränsen till ett monopol, det har dock tunnats ut rejält under senare år, sedan ogillar jag när man tar tredje man som gisslan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.