Den vedervärdiga mannen från Säffle

Den vedervärdige mannen från Säffle av Maj Sjöwall och Per Wahlöö är en deckare i Stockholmsmiljö, en klassiker och en välkänd filmatisering. Här får vi bla träffa på Martin Beck, Gunvald Larsson, Lennart Kollberg och Einar Rönn när de löser ett mordfall. Det är en polis som blivit mördad och det visar sig att det är en av kårens rötägg. Det finns en hel del som har anledning att hämnas på mannen. Jakten på mördaren börjar lugnt men blir rejält dramatisk mot slutet.

Jag minns förstås filmen ”Mannen på taket” och jag har förstås sett otaliga tv-serier med Martin Beck. Men ändå är var det en fröjd att läsa. Det är något alldeles särskilt i stilen där mycket får plats i den relativt korta romanen. Jag är hänförd och sällar mig till skaran av beundrare av Sjöwall/Wahlöös författarskap.

Anledningen till att jag läste var en läsutmaning där jag ska läsa en bok utgiven det år jag är född. Boken utspelar sig samma år och det blev extra kul läsning.

3 tankar på “Den vedervärdiga mannen från Säffle

  1. Den boken läste jag när jag gick i högstadiet och jag tyckte mycket om den. Sedan såg jag filmen ”Mannen på taket” men hade inte koll på att den baserade sig på boken. Filmen var väldigt bra så sedan valde jag att läsa om boken igen.

    • Jag var ju för ung när boken och filmen kom och har mest sett filmen av nostalgiska skäl. Men det var så roligt att se hantverket i hur boken är skriven.

      • Själv blev jag medsläpad av min bästa väninna som hade en släkting som spelade en av huvudrollerna. Ibland har det lätt för att bli bra 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.