Utanförskap

Sedan länge är min privata mobil helt kass och borde bytas ut. Av någon anledning skjuter jag på det. Det går ju att ringa och svara och jag har tänkt att det borde räcka. Men det gör det inte, har jag upptäckt. Härom veckan slutade kameran att fungera. Jag tänkte att det innebär att jag tex inte kan vara med i gemenskapen i sociala medier och dela bilder, trist men det går ju att överleva. Men så insåg jag hur svårt jag hade med vissa köp. Vi köp via internet och bankid behöver jag ibland fota QR-kod vilket jag inte kan. Jag har även problem med vissa appar. Idag hittade jag parkeringsplatser men inga automater och utan app kunde jag inte betala. Det är bara några exempel.

För min del är det inget problem – det är bara att köpa en ny telefon, men det fick mig att tänka en hel del på utanförskap. Alla har inte mobiltelefoner eller kan hantera dem. Andra har inte möjlighet att skaffa mobil under vissa perioder. Oavsett orsak så hamnar man rejält utanför samhället och kan inte delta. Jag har nog tänkt att de brukar finnas alternativ men dessa försvinner allt mer.

Jag lever dessutom utan swish och det börjar också blir väldigt svårt. Det går men jag anar att det enbart är en tidsfråga innan jag måste acceptera att ansluta mig. Åtminstone om jag vill vara med i den sociala gemenskapen.

Tekniken är bra, jag gillar den men jag tror att vi i samhället behöver se upp, för att inte lämna människor utanför.

11 tankar på “Utanförskap

 1. Alla äldre har också svårt med alla appar för att tex köpa bussbiljett. Många vill bara kunna ringa, det är svårt att klara sig med det idag.
  Köper du ny nu då?

  • Äldre är definitivt en utsatt grupp. Alla som inte har så mycket pengar en annan grupp. Om du inte redan kommit in i samhället är det svårt att komma in, särskilt om du är ensam.
   I sinom tid. Tycks som att det är långa väntetider på de modeller jag är intresserad av.

   • Så är det absolut. Det blir dessutom ett sårbart samhälle.
    Nu blir jag nyfiken på vilka modeller som har så lång väntetid! Är inte så uppdaterad, eftersom jag inte letar själv.

   • Okej. Tittade lite till Maken förra veckan. Han ska tvunget ha Samsung. Märkte inte av det då, men det var inte ”flaggskeppen ” jag tittade på då.

 2. Jag var en av dem som försökt hålla mig utan att bli mobilberoende … men jag har fått ge mig! I och med att jag fick ärva yngste sonens Iphone för ett par år sen så har jag nu insett att jag är helt beroende av den för att leva ett ”vanligt” liv.
  Tycker synd om alla dem som hamnar utanför av olika orsaker – ålder, brist på pengar, brist på kunskap …
  Hoppas du hittar en som du blir nöjd med!

  • Jag tycker att det är svårt, att det ska vara så omöjligt att klara sig utan mobilen. Visst finns fördelar med tekniken men jag tror att vi behöver tänka till lite mer, om de som behöver hjälp eller skydd. Det finns ju en säkerhetsaspekt.

 3. I mitt jobb möter jag ibland människor som inte kan eller har möjlighet till att använda till exempel mobilt bankid, fort blir livet mycket krångligare för dem, och förståelsen för dem upplever jag inte är stor.

  • Det är så tråkigt, just det där att förståelsen inte finns. Som att man glömmer det här med service och sunt förnuft och lägger allt ansvar på kund och användare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.