Att likna sina föräldrar

Har alltid haft svårt att se vem ett barn är likt. Helt omöjligt med spädbarn men efter ett tag kan jag kanske ana något. Ser inte alls att jag är lik någon av mina föräldrar även om andra säger det. Men med åldern tycker jag att jag lärt mig att se fler likheter.

Får ofta upp bilder på facebook, barn till mina kompisar och titt som tätt är det ju som att se sin kompis i samma ålder. Ibland är det utseende men ofta är det miner, något hållning, gester. Det kan hända att jag blir tipsad om ”gemensam vän” och man behöver inte ens se namnet för att förstå vems barn det är. Med andra är det svårare. Intressant att det kan vara så olika.

Något som jag tycker är intressant är hur vi även förändras när vi åldras. Jag ser på mina mostrar och morbröder som blir allt mer lika mormor och morfar och varandra, tycker jag. Drag jag inte sett tidigare blir tydligare.

Hur mycket vi än fixar med hår, glasögon och klädstilar så kommer vi inte ifrån vårt arv. Och jag undrar om det kan vara en av anledningarna till att jag börjar tas mer till områden där mina förfäder har varit tidigare, att jag känner mig hemma på deras platser. Kan det finns något i arvet jag inte ser?

12 tankar på “Att likna sina föräldrar

 1. Intressanta tankar. Jag håller med om att man blir mer och mer lik den äldre generationen. Sen vissa personer har ändrat utseende helt, medan andra bara ser äldre ut. Mamma berättade just igår att en kvinna hälsade på henne och sa att hon ju kände igen henne sen mamma jobbade i tobaksaffären. Då var hon typ 50. Nu snart 89. Men tydligen sig väldigt lik. Själv blir jag mer och mer tantlik😟😂

  • Jag kom att tänka på vissa lärare som känner igen oss, trots att vi vuxit upp. Det är verkligen märkligt. Men ibland är det ju något i blick, leende, gester mm som är sig likt.

 2. Generellt sett så tycker jag det är mycket enklare att upptäcka likheter hos andra än hos sig själv. Sedan förändras likheterna under resans gång och vissa drag kan bli mer eller mindre framträdande. Ska man jämföra så är det smart att titta på bilder då man är i samma ålder för då brukar det bli tydligare.

  När det gäller att man dras till platser där föräldrarna tillbringat tid så är det för min del delvis åldersrelaterat. När jag var ung hade jag inte riktigt tid med sådant för det fanns så mycket som pockade på min uppmärksamhet och som jag ville upptäcka. Saker som kändes mycket viktigare då. Nu tycker jag det är intressant att besöka den lilla orten där min pappa växte upp och jag åker gärna tillbaka till platser som vi besökte när jag var liten. Kanske handlar det om såväl arv som minne samt att känna sina rötter. Mina farföräldrar dog innan jag föddes och så även min morfar. Den äldre generationen har alltså fattats mig och även allt det som förmedlas till ett barnbarn.

  En väldigt intressant ämne tycker jag men definitivt ett ämne som mitt intresse väckts för på senare tid.

  • Jag har alltid varit intresserad av släkt och platser och redan som ung tvingade jag mina föräldrar att besöka gamla kyrkogårdar, ort där tidigare generationer bott mm. Jag har aldrig släktforskat, systematiskt men letar ständigt efter information om äldre släktingar och hur det var. Jag tycker att det är väldigt intressant.

   Men… eftersom jag har nära där det saknas blodsband så vet jag ju att man är släkt ändå, det är inte nödvändigtvis arvet som är viktigt. Men arvet kan ge svar på vissa gåtor, inte minst sjukdomar. Men jag undrar om vi kanske även ärver mer av egenskaper än jag tidigare anat.

   • Så kan det mycket väl vara misstänker jag. Ibland kan det dock vara svårt att avgöra vad som är egenskaper eller inlärda beteenden. Hur som helst mycket intressant.

 3. Jag letar likheter hos mitt barnbarn, men han är för liten inser jag. Än så länge är han bara sig själv. Jag å andra sidan har med åren blivit vansinnigt lik min faster. Hon är en pigg 99-åring, så jag tar det som ett gott tecken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.