Polarsommar

Polarsommar av Anne Swärd, är författarens debutroman från 2003. Noterar att den tydligen kommer i nytryck i år och det är intressant. Det är en mörk roman om en familj med problem, problem som förvärras under några sommarveckor.

Det börjar med att en vuxen son tar sig till mammans hus vid havet för att ta hand om sin syster. Systern är 22 år men behöver övervakning för att inte skada sig själv eller andra. Det visar sig att systern kommit till familjen under speciella förhållanden. I familjen finns även en bror som nu är gift och har två barn. Mamman och brodern är på resa i USA och under dessa sommarveckor dyker även pappan upp.

Genom en intressant berättarteknik och välskriven roman blir det inte alls så rörigt som det låter. Tvärtom fördjupas berättelsens successivt och mörkret brer ut sig. Det här är en berättelse helt i min smak och jag blir väldigt nyfiken på Swärds författarskap. Tidigare har jag läst boken ”Vera” men ingen annan. Under 2019 valdes Swärd in i Svenska Akademin. Om det är bra eller dåligt är ju svårt att säga i dessa tider, men jag väljer absolut att läsa mer av Swärds böcker.

3 tankar på “Polarsommar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.