Sockerormen

Bild från förlaget Polaris

Sockerormen” av Karin Smirnoff är en mörk roman om tre barn som växer upp på 80-talet i Södertälje. De har något som för dem samman och det behöver varandra. De lever i utsatthet och även falsk trygghet och får uppleva mycket som barn inte ska behöva vara med om.

Det är bra skrivet men det är ändå ingen minnesvärd läsning för mig. Jag kan sakna ett vuxet perspektiv och jag tycker inte att alla delar är väl förankrade vare sig i karaktärerna eller verkligheten. Men, det måste sägas, jag har nyligen läst ”Obehaget om kvällarna” som är ett mästerverk i att beskriva från ett barns perspektiv. Jag misstänker att jag omedvetet jämför med den. Det gör att ”Sockerormen” är betydligt mer lättläst och går inte alls ner i känslorna på samma sätt.

”Sockerormen” är en helt annan stil än Smirnoffs romaner om jana kippo. Och det påminner mig om jag har sista delen kvar. ”Sen for jag hem” måste jag se till att läsa i sommar. För övrigt känns det som en evighet sedan jag på Bokmåndag lyssnade till ett författarsamtal med Karin Smirnoff. Det var som i en annan tid och jag hoppas att vi snart är där igen där vi kan uppleva kultur live.

4 tankar på “Sockerormen

  1. När man läser böcker med liknande teman så blir det lätt att man jämför. Smirnoffs bok har jag inte läst men väl hennes tre om jana kippo. Måste erkänna att jag tröttnade lite när jag läste ”Sen for jag hem”. Vet inte riktigt varför men så var det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.