Tuktans ljuva år

Tuktans ljuva år av Fleur Jaeggy är en roman om uppväxt år på en internatskola. Det är en unga flicka som går ett antal år på internat, något som präglar hela hennes liv. Här finns märkligheter och försök till vänskap med andra flickor. Internatskolan finns i Schweiz och livet där har möjligen en likhet med författarens egna uppväxt även om berättelsen är helt skönlitterärt och fiktiv.

Det är en otroligt välskriven berättelse. Vissa beskrivningar och ordval får mig nästan att rysa, så bra är det. Berättelsen både förargar och berör. Det är så intressant att jag faktiskt inte vet när den utspelar sig, dvs vilken tid men jag tror faktiskt inte att det spelar så stor roll. Det mänskliga i en ung kvinnas upplevelser är tidlöst.

Jag hade helt missat att den fanns som radioföljetong, sista dagen idag så det blev många timmars vandring med berättelsen i öronen. Har inte heller hört talas om författaren, tydligen inte så mycket översatt till svenska. Så glad för upptäckten. Ni andra får läsa boken.

2 tankar på “Tuktans ljuva år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.