Fågelfångarens son

Fågelfångaren son av Richard Hobert är en roman som utspelar sig på Färöarna någon gång på 1800-talet. Boken är även filmatiserad och troligen mer känd som film. Jag har inte sett filmen, men råkade ramla över boken i helgen.

Fågelfångaren och hans fru riskerar att förlora rätten att arrendera sitt hem om det inte får en son. De har tre döttrar och ser med oro på framtiden. De rådfrågar en väninnan som har en bok med goda råd. Det leder till svåra beslut som får konsekvenser.

Det är en rak berättelse. Här finns inga utblomningar, inga sidospår och inget som fördjupar berättelsen. En del saker skrivs direkt så det lämnar inte så mycket till läsaren. Jag anar att filmen är betydligt bättre än bok då berättelsen i sig är bra. För min del hade jag önskar mer av den litterära utformningen, mer gestaltning, beskrivningar mm, sådant som bygger på en berättelse.

16 tankar på “Fågelfångarens son

 1. Filmen är fantastiskt! Richard skrev ju filmen först och sedan boken. Vi såg den på premiären på Kiviks bio. Richard var där och pratade lite om filmen också. Då hade jag redan läst boken. Vi var även och lyssnade på författarsamtal med honom i kapellet. Sen brukar vi ses på stranden och i vattnet, men det är en annan sak. Då är han bara Richard, privatpersonen.

   • Jag tycker även den var bra, men filmen var fantastisk! Jag känner honom inte heller, vi har bara gemensamma intressen och stöter ofta ihop. Då blir det att vi byter några ord.

   • Jag förstår. Finns nästan ingen recensioner på boken medan filmen tycks ha fått ett blandat bemötande. Hade inte alls hört om den.

   • Jag bloggade om båda på den tiden den var ny. Två år sen ca.
    Jag läste boken, såg filmen, läste boken igen. Ska se filmen igen vid tillfälle. Finns på Cmore eller SF film eller något. Minns inte riktigt var.

   • Jag förstår. Jag tänkte på recensioner i tidningar mm. För mig räcker det gott med boken så filmen är inte aktuell för mig.

   • Verkligen. Jag har läst en del men inte jättemycket och jag skulle gärna resa dit någon gång.

   • Jag också! Filmen gjorde ännu mer att jag fascinerades.
    Undrar om du inte tänkte på beskrivningen om himlen och så, minns inte riktigt nu, men egenkomponerade ord som beskriver ljuset typ😀

   • Jo, den fanns några intressanta formuleringar men jag gillade inte alla då jag upplevde många som konstlade utan att riktigt fånga naturen. Jag har ju inte varit där men jag tänker på naturfilmer och andra skildringar som man sett. Men jag förstod på recensionerna att filmen vilar tungt på just vyerna.

   • En mycket sevärd film med fina vyer. Det vore kul att åka dit! Men kan tydligen vara alla fyra årstider på en och samma dag! Svårt att klä sig🤣

   • Har förstått att du gillar filmen. Någon gång blir det en resa men den känns avlägsen än så länge.

   • Ja, vi var många som var tagna när vi gick ut från bion. Men det är tur alla inte tycker samma.
    Tror inte jag kommer resa dit, även om det vore roligt att se det på riktigt. Men så är det ju fler ställen som känns spännande.

   • Jag är ganska kräsen när det gäller film. Eftersom jag ser så få, måste de vara riktigt bra.
    Jag uppskattar karga landskap och skulle tex gärna resa till Irland, så därav passar detta mig bättre än tex medelhavet.

   • Irland och Island!
    Jag ser inte heller mycket film. Har svårt att se tjusningen med det, så det är sällan något gör något större intryck på mig.
    Godmorgon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.