Hurra för helg

Fredagen är här och det har varit full fart precis som vanligt. Känner mig emotionellt sliten och det ska bli skönt med vila. Var inne på en stund på kontoret idag på eftermiddag och där var jag alldeles ensam. Märkligt med alla dessa lokaler som står tomma.

Mitt team har varit relativt förskonade från ”home schooling” dvs alla barn har varit välkomna i skolan förutsatt att de varit friska. Men den senaste tiden har vi haft en del barn hemma, dvs vi ser och hör dem i bakgrunden i alla möten. Det är tyvärr inte görligt för föräldrarna, det är helt enkelt inte möjligt att både vara lärare för sina barn och göra ett bra jobb samtidigt. Jag lider med föräldrarna. Samtidigt kan vi inte lägga ner hela vår verksamhet så vi försöker hitta lösningar på alla sätt. Jag är så tacksam för våra kloka beslutsfattare som håller skolorna öppna så mycket som det går. Det har jag tänkt på idag.

Nu är i alla fall helgen inledd och jag har lyssnat på ”Spanarna i P1”, min tradition för att gå från vardag till helg. Lite tv-gluttande och vila. Den här helgen har bara ett fokus: återhämtning.

4 tankar på “Hurra för helg

 1. Föräldrarna behöver inte vara lärare för sina barn. En minst sagt mycket allvarlig missuppfattning. Har de distansundervisning så sker den via Teams eller andra forum och eleverna har lektioner hela dagen. Det är därför vi lärare har dubbel arbetsbörda. Dels den vanliga undervisningen, dels den via nätet. Är barnen sjuka så får föräldrar som jobbar hemma vabba precis som vanligt. Väljer då föräldrarna att vabba men samtidigt jobba är det deras problem. Vi i skolan kan inte göra mer.

  • Det var ingen kritik mot lärare, utan en hyllning till våra politiker ser till att skolan fungerar eftersom det är så viktigt.

   Enskilda situationer kan se lite olika ut. I de situationer där jag stöttat föräldrar, har det inte funnits distansundervisning, barnen har varit för små. Därav har föräldrarna behövt ”leda skolarbete”, småttingarna kan inte fixa de själva. Det är tyvärr ingen missuppfattning utan något som händer ibland, när något händer.

   När jag tänker på samhället som helhet är det lite för enkelt att säga att föräldrar kan vabba och lägga hela bördan på dem. Många jobbar inom samhällsviktiga verksamheter, många har kritiska uppgifter för företags fortlevnad mm. Från ett helhetsperspektiv, att vi har ett fungerande samhälle, är det viktigt att alla hjälper till, ingen nämnd ingen glömd. Alla behöver jobba på nya sätt.

   • Ja, det är våra politiker som beslutar men det är inte någon av dem som är ute i verkligheten. Alltså har jag som befinner mig mitt i den inte lika lätt för att hylla dem. Däremot så håller jag med om att det är viktigt att skolan fungerar.

    Själv blir jag lite fundersam över din roll att stötta när distansundervisning inte är aktuell. Om barnen är för små och distansundervisning inte finns vilken är din roll då?

    Alla föräldrar kan vabba och ingen är oersättlig inom arbetsmarknaden. Så enkelt är det! Gör man sig själv oersättlig så är man fel ute! Rätten att vabba är lagstadgad. Det är upp till var och en att prioritera.

   • Jag kan självklart inte stötta barnen däremot stötta föräldrar att få livet att fungera, så att både jobb och privatliv att fungera och att få människor att må okej. Det har jag fått lägga massor av tid på under det senaste året och vi gör allt vad vi kan för att allt ska fungera så bra som möjligt. Jag gör det gärna. Detta är också en del av verkligheten.

    Jag tror att måste ha respekt och förståelse för att situationer kan se olika ut och kan upplevas på olika sätt. Jag ifrågasätter inte rätten till vab, och det är ingen fråga i detta fall. Däremot känner jag mycket stor empati för att oroliga och stressade föräldrar och jag tror att det är viktigt att försöka förstå att det inte är så enkelt alla gånger, försöka sätta sig in i en annan situation. Det handlar inte om att någon är oersättlig och jag tycker inte att vi ska skuldbelägga föräldrar som har det tufft nu eller förenkla och förminska situationen. Det tyder bara på att det är fler som behöver ut i verkligenheten, lyfta blicken, se helheten och förstå vidden av andra människor och andra verksamheters situation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.