Svindlade höjder

Efter mer än ett år så har jag äntligen läst klart ”Svindlande höjder” av Emily Brontë. Detta är en berättelse med två berättarröster som skvallrar om en familj med en tilltrasslad historia. Det är en butter man som står i centrum och snart får man veta att han levt ett hårt liv, där han som barn blev illa behandlad av sina fosterföräldrar.

Berättelsen utspelar sig 1801 men med en hel del tillbakablickar. Det är många karaktärer och jag har behövt ett släktträd för att reda ut det hela. Jag är högst medveten om att boken är älskad av många men jag tillhör inte den skaran. Däremot är jag glad att jag läst boken, jag har lärt mig mycket och det är precis vad jag vill uppnå med mitt bildningsprojekt ”50 innan 50” som är anledningen till att jag tagit mig an boken.

Apropå boken, den hann jag tappa bort och har lyssnat klar via e-ljudbok där Katarina Ewerlöf och Johan Rabaeus gör en enastående uppläsning. Det blev nog min räddning. Och självklart kom boken fram så snart jag var klar.

10 tankar på “Svindlade höjder

    • Det händer ju att det finns ibland, särskilt i serier. Jag fick tipsen från en kvinna i bokcirkeln – som brukar anteckna karaktärer och relationer sinsemellan.

      • Det fanns en tid då jag anteckningar kommentarer i de böcker vi läste i bokcirkeln – för att kunna diskutera. Sedan glömde jag bort det och skänkte bort böckerna. Vissa böcker ställde jag i en bokhylla på jobbet. En dag kom en kollega och kommenterade mina anteckningar eftersom hon kände igen min handstil. Kul kontakt men jag undrade förstås vad jag hade skrivit.

    • Jag tänker på liknande sätt men får inte riktigt ihop hennes målgrupp. Tänk 1847 – vilka var hennes läsekrets och hur fixade de att hålla ihop alla intriger? Det imponerar på mig. Eller så är det så mycket lättare än Shakespeare dvs att våra referenser har förändrats. Nu blev jag sugen på att lära mer, kanske läsa litteraturhistoria.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.