Lidelse

Under måndagskvällen genomled jag Guldbaggegalan på svt. Jag brukar vara ganska skeptisk till den galan då det inte görs så många filmer i Sverige under ett år. Det blir lite konstlat. Vissa år fungerar det, andra inte. Jag kan även bli förbryllad när oskolade personer får pris som bästa skådespelarinsats. Spelar kunskap och erfarenhet ingen roll? Eller är det något annat än yrkesskicklighet och kvalitet som bedöms? Jag förstår inte.

Eftersom jag är öppen för att ompröva min skepsis så valde jag att se årets gala. Men nej, jag kan inte kalla det för gala. Det blev väldigt konstigt tycker jag. Märkligt manus och alldeles för svårt att dra skämt när ingen lyssnar. Och att vinnarna kom fram bakom scenen blev också märkligt och talen blev inte heller så lyckade. Det var något med för stor lokal. Det var något med formatet som inte blev lyckat även om det säkert är så att alla gjorde sitt bästa.

Nej, det blev inte minnesvärd upplevelse.

16 tankar på “Lidelse

 1. Jag såg inte galan för jag har tröttnat lite på konceptet.
  Att en oskolad person kan få pris för bästa skådespelarinsats förvånar mig inte helt. Jag är övertygad om att det finns personer som har en given skådespelartalang som kan ta dem långt. Sedan är jag inte lika övertygad om att den talangen räcker till inom samtliga filmgenrer. Det finns många som går scenskolan och olika teaterutbildningar utan att göra någon större karriär. Jag tror att det finns personer som har ”det”, det där som behövs.

  • Frågan är väl mer vad man vill prisa och visa uppskattning till med ett sådant pris. Självklart kan man vara olika bra, det gäller i alla yrkesroller och ibland har man helt enkelt tur med vissa uppgifter.

   • Jag utgår från att det är en samlad bedömning av rolltolkningen i en film som man vill prisa, oavsett vad det står i personens CV.

   • Har inte kollat stadgar men min tanke var mer generell för denna typ av pris och samtidigt mer djup i vad som är kvalitet. Ser att det bara blir missförstånd så jag lägger ner den diskussionen här.

   • Jag förstår vad du tycker är viktigt att väga in när det ett pris som detta men jag är inte säker på att man går så på djupet. Självklart kan jag ha helt fel där för min filmkunskap är inget att skryta med.

   • Det finns ju både regelverk, nomineringskommittéer och jurybedömning, men som sagt, det blir för komplicerat att skriva om här.

 2. Jag är trött på alla galor så jag tittade inte. Det känns som ett bra val nu när jag läst här.
  Men jag tror att en oskolad skådespelare kan vara minst lika bra som en skolad. En del har det i sig!

  • Visst kan man fånga folkets hjärta oavsett begåvning. Jag tror att man lär sig mycket genom utbildning och erfarenhet som syns i det långa loppet och där missarna klipps bort. Min fundering är om det är det man vill lyfta fram med ett sådant här pris – tur och karisma vs kvalitet?

   • Min tanke handlar inte årets pristagare utan mer generellt kring denna typ av priser. Men jag lägger ner den tanken nu då den kräver djupare diskussion än vad som passar för denna blogg.

  • Jasså! Här börjar de öppna upp men ganska oklart hur. Det är ju bra med lokala beslut baserat på smittsituation men det känns lite ”random” där alla resonerar olika.

   • Det händer ju att jag är spontan och har åsikter om beslut men jag inser att det inte är helt lätt att vara beslutsfattare. På det hela taget tycker jag att våra makthavare har våga ta beslut, även obekväma men visst är vissa beslut svåra att se logiken i.

  • ”Vanliga” år kan man ju alltid kolla in klänningarna, klaga på talen etc. Men nej, det är inte mycket för heller. Många galor förstår jag absolut inte ens syftet med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.