Författarna Brontë

En svaghet i min litterära kunskap är de tre systrarna Brontë som tillhör världslitteraturen och som är uppskattade som författare även långt efter deras död. Jag har inte läst mycket av dem, vet inte vem som är vem och blandar dessutom ihop med Jane Austen. Jag försöker, försöker och försöker lära mig men det är som att det inte går in.

Sedan ett år tillbaka försöker jag ta mig igenom ”Svindlade höjder” av Emily Brontë. Jag har inte ens kommit halvvägs. Den är inte alls dålig men jag kommer inte igenom den. Självklart har jag inte gett upp, jag vill ju upptäcka det andra älskar med den, men för mig är det inte alls lätt.

För att underlätta för mig själv försökte jag se jag filmen ”Att vandra osynlig” som visade på Svt för någon vecka sedan. Inte heller det lyckades jag med. Därav är jag väldigt tacksam att den finns på svt play och under lördagen lyckades jag se hela filmen. Nu är jag mer intresserad och känner åtminstone lite mer lust att läsa flera av deras böcker.

Det är märkligt att det ska vara så svårt. Jag ”borde” ju gilla deras böcker med sina vandringar på heden, jag brukar ha lätt att ta till mig information som har med litteratur att göra och jag brukar ju älska filmer om författare. Men som sagt, jag ger inte upp och fortsätter enträget att ta in deras ord.

4 tankar på “Författarna Brontë

  1. Jag tror jag tyckte bäst om Jane Eyre. Svindlande höjder tyckte jag bättre om som film än bok. Även om en bok har kvaliteter på det rent språkliga planet så räcker det inte alltid. Samtidigt är det också en smaksak.

    • För mig handlar det sällan om att tycka om eller inte, jag kan se många olika kvaliteter. En del går rakt in i hjärtat trots låg litterär kvalitet medan andra är precis tvärt om. Men jag kan uppskatta båda typerna av böcker och allt däremellan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.