Madonna i päls

Madonna i päls av Sabahattin Ali är en fin roman om kärlek som utspelar sig i 1920-talets Berlin. Boken kom ut 1943 men jag tror att den översattes till svenska först 2018. Denne turkiske författare blev mördad under oklara former i 40 årsåldern och har tydligen blivit populär ingen på senare år. Jag har hört boken som radioföljetong via sr:s webb.

Berättelsen är från två mäns perspektiv. Först får vi en mans perspektiv, som har ett märkligt jobb och en märklig kollega. Så, efter en tid kommer han kontakt med kollegan. Det andra perspektivet är kollegans och en speciell period av hans liv. Här finns en ung mans drömmar och mycket kärlek. Mannen blir otroligt betagen av en tavla, Madonnan i päls, och det leder till ett äventyr.

Jag fastnade för denna berättelse, relativt olikt mycket annat jag läser. Återigen är jag tacksam för Sveriges radio som hittar pärlor för mig att upptäcka.

5 tankar på “Madonna i päls

 1. Förmodligen missar man väldigt många böcker men desto roligare då när man hittar en verklig pärla. Inom många genrer är böckerna tämligen lika vilket väl också fyller en funktion men det är samtidigt roligt att bli överraskad.

  • Jag försöker läsa varierat och gillar att bli överraskad. Tycker att det är allt svårare med färre bokhandlare dvs stora företag som styr en del av utbudet.

 2. Att hitta en riktigt bra bok är som en vinst. Det finns många bra böcker, sen finns det de där som har det lilla extra. Jag vet jag har sagt det förr, men Linnéa Dunérs serie Vargatider är en riktig fullträff!

   • Ja det är det. Böckerna finns på biblioteket ändå. Och i min bokhylla, signerade, fick dem i present efter att jag varit en av testläsarna av den tredje och avslutande delen.
    Idag regnar det igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.