Kepsfundering

Har under lång tid noterat att det är allt vanligare med hattar, mössor och kepsar sitter kvar på huvudet även inomhus. Det förekommer inte på mitt jobb men jag tänker t.ex. i tv-intervjuer mm. Jag ser även att det går högre upp i åldrar och blir allt mer utbredd.

Med de etikettregler som jag fått lära mig, så är det oartigt att inte ta av hatten inomhus för män medan det finns tillfällen då kvinnor kan ha hatten på. Jag har även fått lära mig att hatten/mössan/kepsen i vissa fall kan vara en del av visst artistutstyrsel. De situationer jag tänker på, är när personerna har kepsen på sig i andra sammanhang.

För mig är det naturligt att ta av sig mössan/hatten/kepsen, så som man tar av sig ytterkläder när man kommer in någonstans. Jag tänker även att man byter om från arbetskläder till privata i privata sammanhang, dvs jag tänker att man inte på middag i fläckiga målarkläder, läkarrock, dammiga snickarbyxor etc.

För mig är det även naturligt att vi vill se varandra i ögonen. Jag tar alltid av mig solglasögon när jag ska prata med vänner och har faktiskt tänkt att det samma gäller för vissa skärmar som täcker ögonen. Jag vill gärna se vem jag pratar med.

Jag tror att det är dessa tankar som gör att jag reagerar när jag ser hatt/mössor/kepsar inomhus när det inte finns anledning att ha dem. Så jag vet vad jag väljer och hur jag vill bete mig.

Annons

24 tankar på “Kepsfundering

 1. Jag tänker lite tvärtom o ser inte problemet med huvudbonad inomhos. Är den religiös så är den ju okej o som jag ser det så har det ingen betydelse varför man har en huvudbonad inne. Men det visar sig ju också i diskussioner hur hårt etikettsregler sitter fast hos en del. Rätt eller fel, det lägger jag mig inte i men jag är ju för det fria valet. Jag tycker det är mer plågsamt att se små flickor i ansiktstäckande slöja o förstår helt o fullt varför det är visst slöjförbud inom vissa yrken. Solglasögon inomhus är däremot ett otyg 😂. Jag tar av solglasögon utomhus vid samtal men om man tex sitter ute länge o samtalar då åker de på igen för sol i ögonen är jobbigt i längden.

  • Det är verkligen inte lätt att hitta en bra balans mellan respekt för andra och det egna fria valet. Om/när man har fritt val, tycker jag att det ska vara lika för alla. Om jag är fri satt välja hatt eller ej så får andra välja slöja eller ej. Däremot ser jag inte slöja som ytterkläder.

   • Det är klart att man får tycka olika. Utmaningen är dock att vi lever i samma samhälle där man behöver ta viss hänsyn till varandra. Det underlättar ganska mycket när man samsyn kring vissa saker.

   • Nu tror jag inte den som har tex mössa inomhus gör det för att vara respektlös, det är kanske oftast är så att man inte ser ngn värdering i mössa inomhus till skillnad från den som tycker det är brist på hänsyn o etikett. Men det är i alla händelser intressant hur olika vi ser på saker i det i sig berikar tycker jag 😀

   • Jag håller med, olikheter berikar och det är väldigt intressant. Och lärorikt att diskutera i lugna former.
    Jag tror inte heller att det finns full medvetenhet, det är lätt hänt att bara tänka på sitt eget. Jag tror att det är nyttigt att tänka på hur andra uppfattar saker, särskilt om ens beteende påverkar andra negativt.

 2. På vår skola ska huvudbonader tas av inomhus och det respekterar alla. För min personliga del är det också en självklarhet. Sedan har vi då flickor som bär slöja och som självklart får ha dem på. Ibland skulle jag önska att de också fick ta av dem för jag tror tyvärr inte på att alla flickor bär dem av fri vilja utan det är ett starkt krav från speciellt bröder och fäder. Nu är det en helt annan diskussion dock.

  • Jo, det är en lite annan debatt än den jag tänkte på. Men visst, jag har inte tänkt på slöja som hatt/mössa/keps utan mer som en inomhusklädsel som bärs på huvudet. Men om andra ser det som ytterkläder kan jag möjligen förstå att man kan reagera.

   • Om någon behåller alla ytterkläder på när de kommer på besök, känns det för mig som att de inte är riktigt närvarande, nästan som att de är på väg att gå igen. Det är bl.a. bristen på närvaro eller att de blir en distans som gör att jag upplever det som aningen respektlöst. Det betyder mycket, att man lägger av sig ”sköldar”.

 3. Hej. Jag tycker oxå att keps, hatt eller mössa är utomhusplagg. Dessutom detta med solglasögon är nåt som stör mig, har svårt att prata med någon som har dem på. Men smaken är som baken.
  Ha det bäst.

  • Intressant med olika tankar. Jag tänker det egentligen inte som smak, mer som etik, trivselregler och respekt för varandra när man samexisterar i ett samhälle.

 4. Jag kanske är lite gammal och konservativ, men tycker att keps inomhus inte är okej om man inte är på väg ut. Människor som bär mössa, keps eller för den delen ytterkläder inomhus när dom sitter ner upplever jag som människor som är på väg någonstans.

   • Håller helt med. Jag hör en del som tror att det är gamla etikettregler som styr folk men jag ser det mer som att visa respekt för varandra.

   • Bara tänka tanken att man bjuder hem en av det motsatta könet som man är intresserad av på middag och personen inte ens tar av sig ytterkläderna och huvudbonaden, platt fall. Detta handlar om respekt och att vissa ett intresse och engagemang för sin omgivning, inga gamla etikettsregler, sedan kanske 25 åringar betraktar detta på ett annat sätt, men för mig som närmar mig 60 gäller att man hänger av sig ytterkläderna i hallen.

   • Jag är det även lite svårt att förstå problemet med att ta av kepsen. Vissa kan verkligen ta det personligt och det har jag svårt att förstå. En mössa är en mössa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.