Skriva, läsa, skriva, läsa

Vilken skön fredag! Idag har jag varit ledig. Gick upp i tid för ett morgonmöte men personen som jag skulle prata med dök aldrig upp. Efter en kvart gav jag upp och la mig på soffan med en trevlig bok. Det var ett tag sedan jag läste något mer lättsamt, så det var otroligt skönt med nöjesläsning. Somnade till en kort stund, läste vidare. Otroligt härligt.

Under förmiddagen var det ett intensivt mejlade med kursdeltagare i helgen kurs. Det var flera som var tveksamma till att delta, bara ett fåtal som var för. Majoriteten vill flytta till annan helg och till slut tog rektorn ett nytt beslut om att ställa i helgen och återkomma om ny tid. Det är ett beslut som de flesta gladdes över, inkl jag själv. Samtidigt kom förslag om några av oss ändå ska träffas via Teams. Ikväll är vi fyra deltagare som ska träffas digitalt för att diskutera våra texter. Vi har bokat möte mellan 20.00-22.00 vilket är en udda mötestid även för mig. Men jag ser fram emot det.

Idag har jag varvat skrivande med att läsa. Skrivandet tar tid, det gör det alltid men vissa texter tar lite mer tid än andra. Idag skulle jag bl.a. beskriva en parfym. Det är en parfym jag själv inte använder men jag har en lite flaska i min ägo. Jag har sprutat på mig lite och doftat. Hej och hå så starkt den doftar, nästan huvudvärksvarning. Jag undrar om det är ett arbetsmiljöproblem bland författare !?!

Tänker att det här med att läsa, skriva, läsa är något jag kan fortsätta med resten av helgen.

10 tankar på “Skriva, läsa, skriva, läsa

 1. Klokt att ställa in, även om jag tror att det mesta går att genomföra på ett smittsäkert sätt, detta med att folk inte dyker upp på digitala möten har jag varit med om då och då. Tror att det beror på höstlovet och ”halvdag”, redan innan jag fick sonen noterade jag höst-, påsk-, sportlovet i min kalender då jag insåg att det var dumma tidpunkter för möten då folk tenderade till att avboka eller att utebli. Nu är sonen så pass gammal, snart 15, så nu noterar jag loven av samma skäl igen, han klarar ju sig själv.

  • Jag tycker att det var helt rätt att ställa. Flera hade inte kunnat ta sig dit utan kollektivtrafik vilket ska undvikas och det hade varit svårt att göra om matrutinerna om det inte få personalen att jobba extra med så kort varsel (knappast troligt en helg).
   Min medarbetare hade haft datorkrångel så är det tyvärr i dessa tider. Det är uppdateringar som behöver göras, internet som tar paus och annat teknikstrul. Men å andra sidan, med tanke på att all jobba hemifrån tycker jag att man får räkna med strul ibland.

 2. Spännande! När det gäller miljöbeskrivningar är det lätt att skriva hur det ser ut men hur det känns, luktar och smakar är oftast mycket svårare. Hoppas ni får ett givande möte!

  • Nåja, vad som är lätt att skriva är nog individuellt, en riktigt bra miljöbeskrivning tarvar sin kompetens. Jag tycker att det är svårt att få till en riktigt bra dialog medan min kompis hävdar att det ”bara är att härma”.
   Åh, nu är jag matt. Mer än två timmars digitalt möte så här sent tog på krafterna.

   • Precis för oftast beskrivs bara det som ögat uppfattar och då har man en bra bit kvar tills det blir en bra miljöbeskrivning. Det är det säkert och nationella proven visar att barn och ungdomar har svårt med person- och miljöbeskrivningar. Däremot är det pang på och mycket action i deras skrivande, lite som om de återger handlingen i ett datorspel. Det är väldigt tydligt just hos pojkar. Den biten fyller också en funktion men det är samtidigt viktigt med helheten.

    Att bara härma tror jag inte på. Man kan lära sig och inspireras av andra men det räcker inte.

    Hoppas lördagen blir lite mer rofylld.

   • För mig är det i alla fall tydligt att jag vill beskriva mer än bara det ögat ser. Jag vill beskriva för andra men även hur det kan kännas och upplevas och det kan ju vara olika för de olika karaktärerna. Jag vill använda alla sinnen
    Så skönt med ledig lördag, det får man ta vara på.

   • En bra miljöbeskrivning låter alla sinnena få intryck men självklart upplever vi saker olika. Det viktiga är för mig att jag får en tydlig inre bild av platsen och att jag kan känna av stämningen. Alla författare lyckas inte med det. Kanske har de inte ens syftet för det har jag egentligen ingen aning om.

   • Det är en balans, att ska tillräcklig tydlighet och även ge åt läsaren att skapa sin egen upplevelse. Men jag tränar vidare och blir förhoppningsvis bättre och bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.