Nordiska rådets litteraturpris

Läste precis att Monica Fagerholm tilldelats Nordiska rådets litteraturpris. Kul tycker jag som beundrar Fagerlunds författarskap. Jag har inte läst allt men har några fantastiska läsupplevelser. Nu ser jag att hon vann med ”Vem dödade bambi?” Jag har läst boken men tänker inte att det är hennes bästa. Av det skälet kollade jag nomineringar och där fanns i stort sett ingen jag kände igen.

Samtidigt som jag är väldigt glad för Fagerholms tilldelning av priset, så är jag lite förundrad över priser och nomineringar. Jag tänker på alla norska författare som vi fått lära känna de senaste åren, fantastiska böcker men som inte kommit fram genom nordiska rådets arbete. Personligen läser jag gärna nordisk litteratur men jag har inte hittat dem genom nordiska rådet pris. ”Syftet med priset är att öka intresset för grannländernas litteratur och språk samt för den nordiska kulturgemenskapen”. Undrar hur de lyckas med detta, med de nomineringar som finns. Det här behöver jag gräva lite djupare i.

3 tankar på “Nordiska rådets litteraturpris

  1. Vid en snabb titt på vilka som nominerades 2020 så var det inte många bekanta namn för mig, Den enda jag läst något av är just Fagerholm. Jag tror tyvärr inte att årets nomineringar kommer att ge mig nya bekantskaper inom den nordiska litteraturen. Tänker de kanske för smalt och skulle i stället lyfta böcker och författare som kan intressera gemene man? Nobelpristagarna i litteratur har många gånger varit ganska så obekanta för många. Nordiska rådet har ett tydligt syfte med sina priser och kanske lyckas de bra men når en ganska lite krets. Tål att fundera på för priset i sig är prestigefyllt.

    • När det gäller Nobelpriset har jag fått många nya favoriter då de lyft fram pristagare som jag inte läst tidigare men uppskattar mycket. Så är det inte med den nordiska litteraturpriset. Tidigare läste jag mer av de nominerade men har slutat eftersom det inte gav något. Det tycker jag är trist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.