FN-dagen

Idag är det FN-dagen. Det är en dag som jag tycker förtjänar mer uppmärksamhet. Jag hade gärna sett mer av publika arrangemang, seminarier, kanske några intressanta reportage på tv. Måste nog jobba lite mer för att sälja in den idén.

Själv valde jag att stödja Unicef och möjliggöra för barn att gå i skolan. Det känns fint. Inte så mycket men alltid något.

12 tankar på “FN-dagen

  • Jag har så varma minnen från mellanstadiet när vi lärde oss massor om mänskliga rättigheter och olika deklarationer. Vi läste dikter, sydde fredsduvor och hade fackeltåg. Vi hade väldigt viktiga diskussioner och det skulle jag vilja se mer av dagens samhälle. Att FN fyller 75 år i år har inte firat särskilts stor. Tänkt 45 år sedan andra världskriget och vi diskuterar om man kan få gå på nattklubb i pandemitider.

  • Tiden tycker jag att det har tjatats om en hel del, men det är kanske olika var man hör och läser. FN-dagen får man leta lite mer, för att hitta något om. Trist, tycker jag.

 1. När FN-dagen infaller på en vardag uppmärksammar vi det alltid i skolan. Praktiskt nog finns det bra skolmaterial att ladda ner på deras hemsida. På grund av pandemin verkar mycket annat hamna i bakgrunden.

  • Det oroar mig att vi har allt fokus på pandemin. Krig, svält, fattigdom, andra sjukdomar, klimatet mm är lika aktuellt. Vi kan inte slut bry oss om andra och om framtiden bara för att vi ska tvätta händerna och undvika fysisk kontakt. Jag oroas av att vi har sådant fokus på oss själv och glömmer andra. Man bör kan ha två tankar i huvudet samtidigt.

   • Där håller jag inte med dig. Visst måste vi fokusera på den situation som råder i världen men får vi inte ordning på pandemin så kommer vi inte längre på andra områden heller för allt går hand i hand. Den fattigdom som råder blir ännu värre på grund av Covid-19. Just fattiga länder är oerhört utsatta i en situation som denna. Vi slutar inte att bry oss om andra för att vi försöker begränsa Covid-19. Tvärtom så tycker jag att vi tänker i ett vidare perspektiv och att vi tar ett ansvar.

   • Om man bara kan göra en enda sak, så kan jag möjligen förstå resonemanget. Men å andra sidan, om vi enbart kan göra en enda sak i taget skulle jag tappa hoppet om hela mänskligheten.
    Det vore helt vansinnigt att om vi exempelvis skulle ställa in alla annan vård eftersom oerhört många dör av andra orsaker än pandemin. Tack och lova kan vi göra flera saker samtidigt och det vill åtminstone jag fortsätta med och utveckla.

   • Varför skulle vi ställa in all annan vård? Det ena utesluter inte det andra men jag tycker det är väsentligt att ha fokus på prioriterade områden. Jag tror och hoppas att vi är många som ser det. Den enkla sanningen är att pandemi drabbar alla länder. Man kan liksom inte skilja på fattigdomsbekämpning och sjukdom. Båda delarna går hand i hand.

   • Jag tycker inte att vi ska ställa in alla annan vård, precis som jag inte tycker att vi ska ställa in vårt bekämpande av fattigdom, sjukdom, klimatfrågan och alla andra frågor som är av betydelse för livet, framtid och planet. Det är min poäng med att vi inte enbart kan fokusera på pandemin utan behöver jobba med flera frågor parallellt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.