Planeter

Astronomi är inget favoritämne hos mig. Så snart frågor kommer upp i frågesportsammanhang blir jag osäker. Härom dagen fick jag för mig att jag måste ju verkligen lära mig, och komma ihåg, i vilken ordning planeterna kommer i, sett från solen. Det visade sig att jag egentligen visste även om jag blir osäker när någon annan ställer frågan.

Funderade vidare på detta: varför viss information och kunskap är så svår att fastna i medvetandet. Det är ju inte så att jag sov bort hela skolgången och någon gång har vi ju läst om planeterna. Däremot, sedan dess har jag inte använt kunskapen, utom möjligen i frågesport. Det är ingen kunskap som jag kan relatera till, jag kan inte använda den när jag filosoferar, resonerar, eller ens i poesi eller annan konst. Det är bara torr fakta för mig, utan tillämpning. Jag tror att det är därför som kunskapen inte fastnar hos mig.

Faktum är att de flesta andra ämnen är något jag faktiskt använder på ett eller annat sätt, även om det förstås finns undantag. Det gör det lite lättare för mig att acceptera att jag ibland blir osäker på planeternas ordning. Eller så har jag faktiskt missat något fantastiskt och planeternas värld, något nytt att upptäcka.

10 tankar på “Planeter

 1. Jag har heller aldrig lärt mig planeternas ordning till 100% men jag har klarat mig utan att ha befäst kunskapen. Skulle jag däremot vara med i en frågesport hade jag valt att plugga in dem för frågorna kring planeternas placering är väldigt vanliga i olika tävlingar.

  • Visst är det vanligt. Det var det som fick mig att tänka till. Ska man skämmas för att man inte kommer ihåg? Knappast tänker jag, det där är kunskap man kan kolla upp när den behövs.

 2. Som liten var jag väldigt intresserad av astronomi och då även våra grannar i rymden, planeterna. Det började väl med alla raketuppskjutningar i det sk apolloprogrammet vilket ju kulminerade i och med apollo 11 och den första månlandningen. På den tiden kunde jag allt om planeterna, ordningen, antalet månar mm mm, men nu är denna kunskap som bortblåst utan att jag kan förklara varför, men det är ju ingen kunskap man har någon större nytta av. Upptäckte dock att jag fortsatt kan ordningen, men jag kände mig väldigt osäker.

  Man kan ju alltid göra som en bekant gjorde när han kände sig pinsamt dålig på Afrikas länder, han satte upp en Afrikakarta på insidan av dörren på toaletten, sedan satt han och tittade på den när han ändå ett ärende till rummet i fråga. Han blev riktigt duktig på Afrikas länder med tiden.

  • Faktum är att jag tror att jag har betydligt mer nytta av att kunna Afrikas länder, särskilt om man lägger till lite historia och lite kultur så får man en djupare insikt i konflikter och varför världen ser ut som den gör. Det kan ge förståelse som jag har nytta av. Med det här med att Pluto inte är en planet men ändå ganska viktigt, nja, det får mig inte att växa som människa.

   • Om man säger så här, Afrika är en plats jag besökt, många gånger, så där vill jag ha koll. Månen, Mars och Jupiter lär jag aldrig besöka, så ren prioritering, att ha kunskap om de Afrikanska länderna är helt klart viktigare än att ha koll på Saturnus.

   • Så klokt resonerat. Även jag väljer en resa till Afrika före månen. Efter att ha sett filmen om Apollo 13 finns ingen chans att jag sätter mig i en raket och riskerar att inte komma hem igen.

 3. Känner mig lite dum när det dyker upp frågor om planeterna – jag vet vad de heter men inte i vilken ordning de ligger – och det vill bara inte fastna i min hjärna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.