Lång väg

Tog mod till mig för att kontrollmäta dagens cykling. 13,5 km verkar vara det korrekt värdet och det är den kortaste vägen mellan bostad och jobb. Vill jag få mer njutbar cykelväg, får jag lägga på några kilometer. Jag tänker att jag får hålla tummarna för en vacker höst så att mina resor blir så behagliga som möjligt.

Samtidigt kan jag ju inte förlita mig på vädret så jag funderar på vad jag faktiskt kan påverkar för att öka motivationen och upplevelsen:

 • Läcker cykelkorg eller cykelväska så jag slipper ha den tunga ryggsäcken på ryggen
 • Vattenflaska eller kanske till och med saft
 • Skönare cyklingskläder
 • Någon form av poängsystem per rutt eller km där jag kan försöka uppnå ett utmanande mål
 • Belöningar när jag lyckas förbättra tiden
 • Testa andra vägar för att få variation

Hittills har jag valt att berätta för alla jag träffar på jobbet om mitt cykelprojekt så att de kan stötta, påminna mig och heja på. Det fungerar ganska bra. De frågar ofta hur det går och då måste jag ju ha ett bra svar. Det ger bra press men det gör tyvärr inte cyklingen roligare. Det får jag ordna på annat sätt.

Har sett en del som tycks ha musik i öronen men det vågar jag inte. Jag vill höra vad som händer i trafiken.

Det är således en lång väg kvar till dess att jag är en hängiven cyklist. Dock, den är lite kortare än när jag började cykla för två veckor sen. Det får jag vara tacksam för.

8 tankar på “Lång väg

 1. Det är ändå en ganska bra bit du har att cykla två gånger om dagen men samtidigt så är det alldeles perfekt gratismotion om man vill tänka positivt. Själv skulle jag vilja säga att två saker är avgörande dels din kondition, dels vad du har för cykel.

  Ska man cykla så pass långt i ur och skur samt ibland motvind så är cykeln avgörande. Vill man komma drägligt undan behöver man en cykel med minst sju växlar eller en elcykel. Dessutom så blir det onödig ansträngning att ha en tung ryggsäck på ryggen. Jag har 1,6 mil till mitt arbete och jag är van vid att cykla mycket men med min treväxlade trotjänare är det en plåga i motvind så det projektet är nedlagt. Med elcykeln däremot är det genomförbart.

  Dina tankar är bra morötter som kan uppmuntra till cykling men kommer knappast inte att underlätta den rent fysiskt. Håller du ut som kommer din kondition att förbättras men blir man darrig i benen och behöver stiga av så har man inte orken än. Självklart ska du inte ge upp utan börja med att skaffa dig en cykelkorg eller bra cykelväskor att hänga över paket hållaren.

  Lycka till!

  • Jag har en billig treväxlad cykel och den får duga ett tag men om detta blir en vana så behövs en annan cykel. Elcykel tycker jag visserligen är bra eftersom jag gillar el men jag ser det inte som cykling. Så det är inget alternativ för mig.

   Det är klart att konditionen alltid kan bli bättre men det måste varit något speciellt igår, något i kroppen, för så har det inte varit tidigare. Jag tror även att kost, stressnivå mm spelar in. Men självklart kan det aldrig skada med bättre kondition.

 2. Då tycker jag att du ska tänka om när det gäller elcykel för visst är det cykling! Många underökningar har genomförts och alla är väldigt eniga. Fortsätter du att cykla är det nog klokt att investera i något annat i alla fall. Visst är kroppen i olika form olika dagar så det finns många förklaringar till varför man får en svacka.

  https://www.doktorn.com/artikel/elcyklisten-f%C3%A5r-lika-mycket-motion-som-vanliga-cyklisten/
  https://www.alltomelcyklar.nu/artikel/El-lika-bra-tr%C3%A4ning-som-vanlig-cykel
  https://www.nyteknik.se/fordon/elcyklister-far-lika-mycket-motion-som-vanliga-cyklister-6966370

  • Tack för inspiration.
   Sannolikheten för att jag skulle börja cykla mer är tyvärr försvinnande liten så jag tillhör kategorin som behöver jämföra sträcka per sträck och då slår trampcykel elcykeln. Tyvärr för min del. Men jag fortsätter att följa frågan.

   • För min del är det perfekt med en av varje men hade jag bara cyklat inom lillhålans gränser så hade jag nöjt mig med en vanlig. Dock hade jag köpt en ny med fler växlar för tre känns lite väl lite.

   • Har hört många som är nöjd med sina elcyklar. Särskilt för alla som bor så att de har en trygg plats för cykeln och laddningen. Det har inte jag tyvärr. Jag orkar inte bära en tung cykel alla trampor varje dag.

    När tampcykel eller elcykel ersätter bil eller kollektivtrafik så är det toppen. För mig ersätter cykeln delvis kollektivtrafik och promenader. Det gör att trampor är bättre än el för min del. Jag spar visserligen tid men förlorar min älskade promenad, därav är trampor mitt alternativ. Det viktigaste är att välja efter egna behov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.