Städer

Vad vill vi ha våra städer till? Det har jag gått och funderat på under den senaste tiden. Såväl Stockholm som andra städer som jag har besökt är under förändring. Redan tidigare såg vi hur butiker flyttar från citykärnor till köpcentrum och elhandel. Nu ser vi hur både butiker och serviceinrättningar stänger i pandemins framfart. Och det går fort nu, tycker jag som ser hur allt fler lokaler gapar tomma.

När jag i tisdags for ner till Göteborg, hade jag en del planer. Jag vet ju att få besöker städer nu eftersom det inte finns så mycket att göra: inga konserter, inga nöjesparker, inga stadsfester, ingen utomhusteater mm. Det gör städerna lugna och fina. Och betydligt tystare en tidigare, hann jag tänka när jag letade mig fram till favoritbutiker och caféer. Det visade sig dock att väldigt många av mina favoritbutiker var helt stängda, någon hade flyttat och flera bra caféer har changerat. Inget är sig likt.

Som i alla förändringar är det svårt att överskåda när man är mitt i den. Men jag tror att vi behöver en diskussion om hur vi ska fylla städerna med liv igen. Eller ska vi låta dem dö? Behöver vi mer parker med mer aktiviteter för att kunna umgås utomhus? Behöver vi andra typer av utställningslokal som komplement till fasta museer? Kan vi nyttja de museer vi har på ett annat sätt tex kvällstid? Kan vi passa på att få bättre balans mellan kontor och bostäder i stadskärnorna?

Det finns många frågor och jag tror att vi behöver ta tag i dem dvs att vara med och styra förändringen dit vi vill ha den. Kommunerna har ett stort ansvar och min förhoppning är att de bjuder in oss i dialogen.

När jag strosade runt på Göteborgs gator kändes det lite vemodigt och sorgligt. Även sorg är en del av en förändringsprocess, så det är helt naturligt. Hoppas i alla fall att kunna komma tillbaka till en levande stad, i sinom tid. Ser fram emot att se vart denna förändring tar oss.

6 tankar på “Städer

 1. En mycket intressant fråga, jag tror att coronapandemin har påskyndat en utveckling som skulle komma oavsett corna eller ej, nu kom den tidigare. Stadskärnorna i våra storstäder kommer säkerligen att överleva även om de kommer se annorlunda ut, jag har exempelvis en förhoppning att ett flertal av dessa krimskramsbutiker utefter Västerlånggatan som kränger Vikingahjälmar i plast kommer att ersättas av något annat. I Stockholm finns det i alla fall underlag för en stad med flera kärnor, värre är det nog i de lite mindre städerna med 50 000 – 90 000 invånare, där finns det inte utrymme för såväl en levande stadskärna som extern handel.

  • Håller verkligen med om butikerna i gamla stan. Tyvärr är det ofta så att när de kommer nya butiker med kvalitetsvaror, är de så dyra att jag inte har råd att handla där. Frågan är hur man kan styra så att det blir en bra blandning.

 2. Jag tror att tillgängligheten spelar stor roll. Kör jag bil in till Malmö för inköp väljer jag ett köpcentra där jag vet att det finns parkeringsplatser. I centrala Malmö är det snudd på omöjlig att hitta en parkering vissa dagar. Om jag åker buss så väljer jag att åka till centrala Malmö och butikerna som finns där. Nu är ju inte buss något alternativ för mig nu så det blir i så fall ett köpcenter i utkanten av staden. Dock är jag inte så road av det heller i dagsläget utan går det så beställer jag via nätet.

  I Malmö byggs det mycket bostäder i stadens centrum vilket gillas så även centrala Malmö känns som en levande stad.

  • Tillgängligheten är en del och det finns ju många fina lösningar även för den delen. Frågan är väl om man vill avstå fysiska butiker helt och hållet eller om vi kommer att längta tillbaka att kunna studera kvaliteter, prova plagg mm.

   • Jag är helt övertygad om att man vill ha fysiska butiker. Vissa saker är enkla att beställa via nätet men långtifrån alla…

   • Då är det nog hög tid att börja åka in till stan och handla. Ingen butik lär överleva om vi inte handlar i dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.