Anne Franks dagbok

Anne Franks dagbok av Anne Frank är en gripande skildring av ett liv, mestadels i ett gömställe i andra världskrigets Amsterdam. Det är en ung kvinnas skildring av vad som sker i hennes liv där hon med öppna ögon reflekterar över vad hon ser och upplever. En enastående och viktig dokumentation som bevarats till oss att läsa. Den utgåvan jag läst beskrivs om oavkortad dvs den innehåller delar som hennes pappa tidigare tagit bort. Men när man läser om boken inser man att det finns många versioner och bearbetningar och att det även saknas delar som inte varit möjliga att återfinna.

Jag är väldigt tagen. Det här är en tuff tjej men starka vilja och många åsikter. Hon är medveten om sig själv, sina tillkortakommanden och hur andra ser på henne. Hon beskriver hur det är att vara ungdom, hon beskriver hur det är att leva isolerat, hon beskriver hur vuxna människor kan bete sig under isolering och hon beskriver om den rädsla hon känner för att bli hittad i sitt gömställe. Dagboken innehåller så väldigt många olika perspektiv och hon beskriver allt väldigt bra.

Jag har läst denna bok som en del av mitt bildningsprojekt ”50 innan 50” och jag kan faktiskt inte förstå att jag inte läst den tidigare. Den här boken borde jag ha läst som ung och jag borde ha läst om den flera gånger. Och ja, jag vill absolut resa till Amsterdam och besöka gömstället som är museum. Rekommenderar boken och rekommenderar även ett besök på Anne Franks house på webben.

14 tankar på “Anne Franks dagbok

 1. Jag har läst boken flera gånger men jag tror att man måste vara tonåring i alla fall om man ska läsa den oavkortade versionen. Tre gånger har jag besökt Anne Frankhuis och det var lika intressant alla gångerna. Ingen lämnar oberörd och det är en mycket speciell känsla att krypa in bakom bokhyllan och gå upp till familjens gömställe. Första gången jag var där var det bara själva huset men numera har man köpt upp några grannfastigheter så det finns en mycket större utställning. Dagboken finns att köpa på samtliga språk så våra barn fick den som ett minne från besöket. Syster min bodde under några år vid den angränsande kanalen Herengracht så det blev en del besök i Amsterdag som är en mycket trevlig stad.

 2. Anne-Franks dagbok var en bok vi skulle läsa när jag gick i sexan i mitten på 70-talet, jag uppskattade den inte, gillade dock berättelsen om att ”gömma sig”. Men har nu förstått att det fanns flera dimensioner av boken, killarna i klassen gillade den inte, medans tjejerna i klassen älskade den, men dom kunde ju identifiera sig med Anne-Frank på ett helt annat sätt, för jag har i efterhand förstått att dagboken inte bara handlade om att hålla sig undan, utan att den var lite mer dubbelbottnad.

  • Den beskrivs ofta som en dokumentation om förintelsen men handlar ju snarare om tiden innan. Men den tar ju inte heller upp hela bakgrunden till varför de måste leva undangömda. Lätt att ha andra förväntningar på boken. Men jag tror även att jag läser in så mycket mer nu än jag gjorde som ung.

   • Jag tror att det var det tjejerna i klassen gjorde i mitten av 70-talet, den handlar ju mycket om en ung tjejs uppväxt, om än gömd, detta missade jag helt som kille.

   • Man uppfattar ju böcker så olika, mycket beroende av egna förväntningar, egen bakgrund, status för stunden mm. Det är ju en av anledningarna till att det är så spännande med litteratur.

 3. Jag tror också att tjejer har lättare för att ta till sig Anne Franks dagbok. En bok som däremot tilltalar såväl tjejer som killar är ”Godnatt mister Tom”. Den utspelar sig också under andra världskriget men fokuserar på barn som evakuerades från London. Mycket läsvärd!

  • Kan tänka mig att en tolvåring som skriver dagbok inte riktigt tänker på att attrahera både tjejer och killar. Men som vuxen tänker jag att både män och kvinnor kan läsa den, att den kan väcka många tankar oss alla.

   • Ja, så borde det vara men något säger mig att män väljer andra böcker med liknande infallsvinklar. Det finns ett stort urval numera och jag tror inte att Anne Franks dagbok är det första valet för manliga läsare. När det gällde Anne Franks dagboksanteckningar så skrev hon nog mest för sin egen skull och hade aldrig kunnat föreställa sig vilken effekt boken skulle få.

   • För min del blev jag mycket positivt överraskad av hur bra hon skriver, trots sin unga ålder och trots att hon inte tänkte så mycket på komposition mm. Mycket av det hon skriver är bättre än vad etablerade författare åstadkommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.