Hur mår folk egentligen?

I helgen och veckan har det blivit några mil i bilen. Dels redan till Norrtälje, dels resan på Värmdö. Tycker att jag ser mycket märkligt i trafiken och är inte alls förvånad över alla läsa alla notiser om bilolyckor. Sorgligt att så många riskerar att skadas av onödiga beteenden.

Om man råkar köra 38 km/h på en 40-väg så blir man omkörd i racerfart. På Essingeleden är det tydligen helt naturligt att köra om på insidan, sedan svänga in precis framför utan att använda blinkers. En del byter filer, fram och tillbaka på ett sätt som skapar oro. På parkeringar har jag varit ytterst nära att bli påkörd när jag stått stilla eftersom personer börjar backa utan att titta på vad de har bakom sig. Rondeller vågar jag inte tänka på.

En del av dessa förare gör detta medvetet, det är jag övertygad om. De ser sig själva som superförare och vill fram utan att riktigt tänka på hur andra kan uppfatta deras beteenden. En del, tror jag, är osäkra då det exempelvis kan vara svårt att hitta och veta vilken fil man ska vara i. Men en hel del anar jag är stressrelaterat. Att stressen gör att människor tar tokiga beslut.

Så när jag sitter bakom ratten så undrar jag ofta hur människor mår. Hur ser deras tillvaro ut när man kan utsätta andra människor för faror och obehag? Hur långt har de kommit i sitt tunnelseende när det inte inser att de inte är ensamma i trafiken? Tidigare skojade jag alltid och sa ”Den där är nog riktigt kissnödig” när något körde för fort. Det gör jag inte längre. Numera tycker jag bara att det är sorgligt att se dessa faror i trafiken.

8 tankar på “Hur mår folk egentligen?

  1. Tyvärr känner jag igen det beteendet från många bilister här. Det gäller att komma fram fort och snabbt. Konsekvenstänket verkar obefintligt och många gånger handlar det om ren nonchalans. Jag är inte heller förvånad över att det sker så många olyckor och kan bara konstatera att många av dem tyvärr är onödiga.

    • Verkligen många onödiga olyckor och nära olyckor. Ibland tycker jag att beteenden tycks bli värre men att vi räddas av att bilarna blir säkrare. Tänk så bra det skulle kunna bli och ”vi” börjar köra säkrare.

  2. Jag har inget körkort, så jag bidrar inte till konstigt beteende i trafiken. För några år sedan läste jag en undersökning där det konstaterades att 90-95% av manliga bilförare ansåg att de körde bättre än medelbilisten. För kvinnor var nivån lite mer realistisk, men minns inte siffran, men den var betydligt lägre. Tror att det är där problemet ligger.

      • Ska väl tillägga att under de trettio år jag arbetat med kollektivtrafik, främst spårtrafik, så kan jag konstatera att kvinnor är kraftigt underrepresenterade när det kommer till säkerhetsrelaterade händelser, även om man beaktar att dom är färre i denna bransch. Likaså kan man konstatera att kvinnor är kraftigt överrepresenterade när det kommer till att avvärja en situation som skulle kunna blivit något betydligt mer allvarligt, är helt enkelt lite mer försiktiga – klokt!

  3. Visst är det skrämmande hur en del beter sig i trafiken! Antar att det märks ännu mer i storstaden än här på landet, men nog kan man undra hur de mår, dessa människor som inte visar någon som helst hänsyn till andra,

    • Det är verkligen skrämmande. Det har hänt någon gång att jag försökt prata med vissa personer men utan framgång. Det är som att de inte förstår frågan eller ser problemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.