Åldersnoja

Min vackra att-göra-lista ligger i det närmaste orörd på bordet. Idag har jag haft sovmorgon, skrubbat kroppen lite extra och smörjt in den efteråt, läst på balkongen, löst korsord och varit hos frissan. Det är inget imponerande tempo men jag kallar det semester.

När jag var hos frissan överhörde jag ett samtal som fick mig att le. En kvinna som har en bebis hemma berättade att hon har åldersnoja. På något sätt, jag vet inte hur, har hon räknat ut att det kommer att ta sju år innan de har råd att byta bil. När de har bytt bil kan de skaffa nästa barn. Hon är orolig om hon inte ska orka, då, när hon är så mycket äldre. Hennes frissa frågar hur gammal hon är. Svaret är 24 år.

Vi andra i lokalen såg på varandra och log utan att i övrigt kommentera. Och jag tänkte att jag är glad att jag inte har någon åldersnoja. Jag är glad att jag kan känna mig trygg i mig själv, mina behov och min ålder och att jag kan inse att ibland får att-göra-listan vila när det är viktigare med semester.

Annons

16 tankar på “Åldersnoja

  • Inte lätt att vara unga alla gånger och se på framtiden.
   Ja, jag har hittat en frissa som är jättebra. Nu var det mer än nödvändigt att klippa mig. Jag har inte så långt men mycket hår och det blir olidligt varmt. Så nu känns det som att ha tagit av sig mössan!

   • Nej verkligen inte!
    När håret känns som en mössa blir det helt olidligt! Ibland blir det det fort efter klippning och ibland inte alls. Skönt du fick det gjort!

   • Jag får värmeutslag så det är inte alls trevligt när håret blir för mycket. Det är en enorm lättnad att få bort håret i nacken.

 1. Att vara småbarnsmamma kan av olika skäl vara allt annat än en dans på rosor och kan ta mer på krafterna än vad andra förstår Vårt första barn sov bra på nätterna först när hon var nio månader och jag gick på knäna trots att jag bara var 27. Det handlade inte om åldersnoja utan om en trötthet jag aldrig hade förväntat att jag skulle känna. Jag kan tänka mig att hon menade mer så.

  Själv har jag valt att inte klippa mig än. Frisörer är väl gruppen efter tandläkare som är människor otroligt nära så nej, det får vara.

  • För den här kvinnan var det åldersnoja, det är hennes egna ord och hon som återkom till det hela tiden. Hon gillade att vara mamma, var inte trött utan vill gärna ha fler barn direkt utan att behöva vänta de sju åren.

   Jag har ingen möjlighet att klippa mig själv och just nu var det mer än nödvändigt. Min frissa har vidtagit många åtgärder bl.a med färre personer i salongen, kollar att de är friska, bra hygienrutiner, håller så mycket distans hon kan, kortar tid mm. Det känns väldigt tryggt. Även om frisör är nära så är de bakom mig, dvs ingen kontakt ansikte mot ansikte. Vågar man vistas utanför hemmet så vågar man gå till en ansvartagande frissa, om man behöver.

 2. Min upplevelse är att just den åldersgruppen är de som mest pratar om åldersnoja. Har haft den diskussionen senast med ”svördottern”. Jag försökte förklara hur mycket bättre livet faktiskt kan bli med åren. Hon hade även vanligt förekommande fördomar som ofta drabbar äldre kvinnor, som jag hoppas jag kunde ta väck.

  • Så klokt av dig att ta diskussionen. Frisörskan pratade lite men det blev ju inget djupare samtal och vi andra bara tjuvlyssnade. Det var både intressant och lite skrämmande att höra den unga kvinnans perspektiv och det hade säkert kunna bli ett intressant samtal under andra förutsättningar.

   • Min 9,5 år äldre svägerska sa när jag tyckte det var härligt att fylla 30 ”vänta tills du blir 40, det är ännu bättre”, och så har hon fortsatt när jag fyllt 40 och 50, att om tio år bli det än bättre. Och hon har haft rätt.

 3. Dags att boka frisörtid igen, tack för påminnelsen.

  Åldersnoja har jag aldrig haft – förrän nu… Jag fyller 50 om två år och det känns faktiskt lite jobbigt. Men som vi alla vet är alternativet till att bli äldre än värre så det är bara att gilla läget.

  • Kanske är det naturligt ibland att tänka till om framtiden, vad som väntar och vad man måste skynda på med att göra innan det är försent. Vissa ser bara möjligheter, andra har något att noja över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.