Kristianstad och Åhus

I samband med min Skåneresa, bodde jag några nätter i Kristianstad. Dagarna ägnades mest åt vandring men jag såg även till att se staden. Det kanske inte är någon metropol direkt, men trevligt att strosa runt längs bilfria gågator.

Min upplevelse är att stadskärnan krympt sedan mitt senaste besök. Många butiker har stängt, inklusive min favoritbokhandel. Jag noterade att väldigt många skyltfönster var fyllda av konst, där lokala konstnärer fått/tagit chansen att visa upp sina alster. Har inte sett detta så tydligt i andra städer så det var en trevlig upptäckt. Men i övrigt tycker jag att det är tråkigt när stadslivet försvinner, det blir så trist och öde.

En solig måndag tog jag bussen till Åhus. Ville se havet och äta glass. Hade noterat att under helgen var bussarna överfulla, så jag valde en lugnare dag och fick bra plats på bussen. Åhus var litet och pittoreskt men så mycket att göra fanns inte. I hamnen hittade jag i alla fall flera glasställen och valde noga. När jag stod vid glasskylten, hälsade ett par på mig. Hann tänka att jag inte kände dem, men mannen hävdade att jag bodde på ”hans hotell”. Kunde kanske stämma men just det paret hade jag inte lagt märke till. En minut senare hör jag en stämma ropa mitt namn. På kajen står en kollega. Eftersom vi har jobbat hemifrån sedan i mars har jag inte träffat henne fysiskt sedan dess. Vilket märkligt sammanträffande att stöta på varandra i lilla Åhus.

Det blev trevliga dagar i Kristianstad och jag bodde bra på det lilla hotellet. Blev lite bekant med några andra gäster men det var inte helt lätt. Vi satt i var sin ände av ett långbord med många meter mellan oss. Fick nästan skrika för att höra varandra. På så sätt är det en märklig tid. Å andra sidan en väldigt bra tid eftersom vi var många som upptänker Sverige i sommar, och även upptäcker hur trevliga vi svenskar kan vara.

Annons

12 tankar på “Kristianstad och Åhus

 1. Våra kompisar som var här ett par dagar i veckan, var i Åhus dagarna innan. De hade velat stanna längre för där fanns mycket att se.
  Så olika man kan uppfatta ställen!

  • Det är stort skillnad om man har tillgång till bil eller inte, då kan man ju se lite mer av omgivningarna. De närmaste omgivningarna tog jag till fots dagarna innan men själva Åhus skulle jag inte kunna hitta så mycket att göra i. Mest Absolut över allt.

 2. Jag har förstått från diverse bekanta att stadskärnan har krympt rejält p g a att extern handel etablerats i Kristianstads utkanter. Själv saknar jag såväl bil och körkort, så jag ogillar den utvecklingen, men dessvärre lär utvecklingen gå åt det hållet, accelererad av coronapandemin då stadskärnorna blivit de stora förlorarna.

  • Jag tror att du är helt rätt, tyvärr. Så tråkig utveckling. Jag har visserligen hört andra som säger att vi numera åker till städer för att umgås dvs att de fylls av restauranger, teatrar, bio mm men jag är inte övertygad om att det stämmer.

  • Ja det har öppnat ett shoppingcenter utanför stan, det var mycket debatt innan och man ville ha folkomröstning om det innan det byggdes. Tyvärr fick dom rätt, stadskärnan håller på att dö. Kristianstad är för litet för att ha dubbla butiker och många av dom små unika butikerna har fått lägga ner. Det har visserligen öppnat många caféer och restauranger men det räcker inte.

 3. Kristianstad är ingen favoritstad hos mig men det beror nog på att jag föredrar städer som ligger vid kusten. På något vis har de en annan charm, i alla fall i mina ögon. När det gäller Åhus så förknippar jag orten mest med sol och bad.

  • Jag gillar att utforska olika städer och samhällen. Ofta finns något intressant, något som överraskar positivt.
   Jag har tidigare förknippat Åhus med ålafiske vilket jag inte alls tycker om, kanske att det fortfarande påverkar mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.