Dotterns berättelse

Dotterns berättelse av Armando Lucas Correa är en roman det svåra livet många judar levde före och under andra världskriget. I denna berättelse har ett antal brev en stor betydelse, brev som dyker upp i New York, 2015 och som ger starten till en tillbakablick på en svår period av livet.

De börjar som en familj, där pappan är läkare, mamman har en bokhandel och där de två flickorna är små. Snart tas pappan ifrån dem och de beger sig ut på flykt, en flykt som splittrar familjen ytterligare. Ofattbara händelser som en liten flicka inte borde kunna hantera (egentligen inte någon) men det handlar om överlevnad.

Jag upplevde boken lite rörigt med många olika berättarröster. Å andra sida är språket ljuvligt och driver berättelsen framåt. Jag kan även bli lite störd av att inte veta exakta tider, men så är det ju i osäkra tider så på sätt och vis är det bra att inte veta. Framförallt väcker boken många tankar med koppling till hur vi lever idag. Hur klarade man hålla sina barn gömda, inomhus, nu när jag ser hur svårt vuxna människor klarar av några dagars karantän? Hur klarade de ovissheten att inte veta om hotet skulle vara dagar eller år? Hur nära behöver man vara någon för att vilja hjälpa? Jag tänker att jag känner stolthet för alla som vågade hjälpa de judiska flyktingarna undan koncentrationsläger men det är knappast så att jag har flyktingar från andra krig boende hemma hos mig.

Jag är ingen storläsare av berättelser från andra världskriget men blir förstås berörd. Under denna läsningar har jag funderat mycket på om vi behöver dessa fiktiva berättelser, eller om de verkliga berättelserna är de som vi borde ta hand om bättre.

Annons

2 tankar på “Dotterns berättelse

  1. Jag tror att det berodde på att människor då hade ett mindre rörelsemönster än vad vi har i dag. Det var få förunnat att resa och barnen var på ett helt annat sätt vana vid att sysselsätta sig på egen hand, även inomhus. Men någon enkel situation kan det verkligen inte ha varit. Dessutom så saknade många människor adekvat information och visste inte ens om att kriget närmade sig sitt slut.

    Tack för tipset och boken den gör jag en notering om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.