Bränt barn

Bränt barn av Stig Dagerman är en roman om en ung man och hans känslor, både de som han håller inom sig och de som träder ut i handling. Dagerman var i 25-årsåldern när denna bok skrev och hade redan etablerat sig som författare. Jag har läst boken som en del av mitt bildningsprojekt ”50 innan 50” och jag är mycket glad att ha upptäckt en favorit.

Berättelsen börjar med en begravning, där den 20-åriga mannen får begrava sin mamma. Kvar vid hans sida finns hans far, hans flickvän och två fastrar. Ganska snart kommer även en ytterligare kvinna in i berättelsen, samt en hund. Både ynglingen och hans far får kämpa med att hantera sina känslor, dels präglat av sin tid men mycket av känslor är tidslösa. Det händer en hel del under året och det handlar om relationer, känslor och kanske är det även kärlek. Åtminstone är det under rubriken ”kärlek” som mitt bibliotek ställt boken.

Jag fångas tidigt. Det här ingen ytlig berättelse. Det är djupa känslor, det borras i dem och inget sår lämnas oberört. Allt får ta tid. Det är mycket mörker och det berättas på ett äkta sätt. Det här är riktigt bra, tycker jag. Jag ska absolut läsa mer av Dagerman, det han hann skriva under sitt korta liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.