Torsdagstankar

Hinner inte, eller prioriterar inte, att följa med i allt som händer, alla nyheter som det rapporteras om. Jag har tv-nyheter på i bakgrunden så att jag hör och kollar kvällstidningar på webben. Vissa frågor fördjupar jag mig i, andra går förbi.

Ett av de brott som jag inte följt med i är 17-åriga Wilma som blivit mördad och styckad. Nu läste jag att den misstänkte gärningsmannen, ex-pojkvännen, bedöms inte vara psykiskt sjuk. Har lite svårt att ta in det. Det betyder ju att han är rent ond. Jag vill ju inte tro att sådan ondska finns, att det ska finnas annan förklaring, men tydligen så är det så. Det känns så läskigt. Visst lär han få sitt straff, det är ju bra. Men om han inte är sjuk kan han ju inte bli frisk och jag är inte så hoppfull kring att kriminalvården kan få honom till en bättre människa. Sådant skrämmer mig, ondska skrämmer mig.

Det känns så galet alltihop. Det måste ju finnas gemensamma vänner, som varit vänner med både Wilma och ex-pojkvännen. Wilmas familj lär ju ha haft ex-pojkvännen hemma eller haft kontakt på ett eller annat sätt. Och ex-pojkvännen lär ju ha en egen familj som ska förstå vad han har gjort. Jag har väldigt svårt att förstå hur man läker ihop efter något sådant. Hur ska man kunna känna tillit till nya människor efter en sådan upplevelse?

Det är bara tankar, åtminstone för mig. Jag förväntar mig inga svar. Det lär ju vara helt individuellt. Men någonstans finns medmänniskor som behöver svaren för att ta sig vidare. Det kan behöva omtanke.

 

11 tankar på “Torsdagstankar

 1. Tyvärr finns det onda människor även om vi inte vill tänka tanken. Ärligt talat så undrar jag om man kan bli hel igen efter en sådan händelse. Då tänker jag både på Wilmas familj men även mördarens familj. Vi människor har en förmåga att lära oss att leva med mycket men det är inte samma sak som att bli hel igen. Att som mamma se sin son och veta vad han är kapabel till…

  • Nej, det verkar inte helt möjligt, att det vore bortom mänsklig förmåga att bli hel. Jag kan på sätt och vis förstå de som förnekar, att man vill att det ska finnas ett hopp kvar. Någonstans vet jag att man kan skilja på person och handling – att man kan gilla sidor hos en person men ändå ta avstånd från handlingar – men ack så svårt i detta fall.

 2. Jag tror inte man måste vara psykiskt sjuk för att göra ondskefulla handlingar. Men jag tror att han kan ha problem med sin impulskontroll, eller en uttalad empatistörning. Alltså mer psykiatriska störningar. Sedan om man kallar det för ondska eller ej, ja, det kan jag inte uttala mig om.

  Oavsett vad han lider av så är det tragiskt för alla parter. Väldigt tragiskt som inte går att reparera.

  • Förvisso kan man diskutera definitoner av begreppen men hans handlingar tyder inte på godhet, hur jag än ser på det. Men visst är det tragiskt.

   • Jag ska förtydliga mig så att inte missförstånd uppstår. I psykiatriska sammanhang gör man skillnad på psykiatriska sjukdomar och psykiatriska störningar. Schitzofreni och psykoser är psykiatriska sjukdomar. Självklart var det ondskefullt det han gjorde, men frågan är om människan rakt igenom är ondskefull? Jag försvarar absolut inte det han gjort, att avbryta en annan människas liv är fruktansvärt tragiskt.

   • Även onda människor har säkerligen även goda sidor men det fråntar tyvärr inte det onda, som jag ser det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.