Att få dela några ord, en kort stund

När man bor ensam kan det gå dagar, t.o.m. veckor utan att man träffar en person. Jag pratar i telefon och möter människor via datorns alla appar, men fysisk är denna typ av möten få. Den jag ”träffar” är Mannen i Pressbyrån. Vi byter några ord varje gång jag passerar. Typ den ende vars blick jag möter. Tänk att främling kan bli så viktig.

Häromdagen stötte jag ihop men en av städarna på jobbet. Det är ingen jag känner, en äldre herre om är anonym för de flesta av oss. Vi började prata och orden fullständigt vällde ut ur honom. Han bodde ensam, hade ingen att dela sina tankar med. Kanske var jag den första han pratat med i veckan.

Lite senare samma dag dök jag på en kollega jag aldrig träffat tidigare. Även hon pratade på. Först var det lite trevligt småprat, men snart förstod jag hur mycket oro hon hade inom sig, oro som behövde komma ut. Hon har sin familj men jag förstod att mannen inte visade något intresse av att lyssna till henne.

Jag tycker att det är så tydligt – vad som är viktigt för oss. Är man ensam kan dessa små samtal vara en så viktig del av dagen. Telefonsamtal ersätter inte allt. Det är i det nära samtalet som kroppen även talar, man möter en blick, nickar eller skickar ett leende. Tänker förstås på Maslows behovstrappa där våra grundläggande behov måste tillgodoses först innan högre nivåer blir relevanta.

Och jag tror att detta kan hjälpa oss att förstå varandra. Står man längst ner på trappan är det svårt att förstå hur andra högre upp klagar över småsaker, eller tar sig rättigheter de egentligen inte har. Självklart utgår var och en från sin egen situation, sitt eget trappsteg. Men man behöver ju bara tänka till lite, reflektera över man är och hur man har det. Kanske kan man till och med inse att man har det bra. Kanske kan se att man har tillräckliga rättigheter och inte behöver ta för sig av andras. Man kanske till och med kan hjälpa någon annan upp till nästa nivå.

Och ja, jag ska visa min uppskattning till mannen i Pressbyrån, han är värd en fin gåva.

9 tankar på “Att få dela några ord, en kort stund

  1. I tider som dessa när många träffar färre personer så tror jag att många har ett uppdämt behov av att prata. Jag funderar mycket på hur det kommer att påverka alla äldre människor som isolerar sig från andra. Tyvärr tror jag att en mycket försämrad psykisk hälsa är vad vi har att vänta framöver. Det är sedan lång tid tillbaka konstaterat att ofrivillig ensamhet påverkar vårt fysiska och psykiska mående mycket negativt.

    En fördel med att vara hundägare är att man byter nästan alltid några ord när man träffar andra som är ute med sina hundar. Vi har sällan koll på vad husse eller matte heter men hundarnas namn kan vi och det blir många samtal som inte hade blivit av annars.

    • Även jag oros över den mentala hälsan, då många mår dåligt nu. Några kan man ana, andra mår dåligt i det tysta. Jag tror att det är viktigt att ta sig tid att lyssna på vem det nu än är.

  2. Ja, det har jag också sagt länge nu. En stor följd av detta virus blir psykisk ohälsa, troligen fler självmord. Jag tror man får avväga hur pass mycket man ska hålla sig undan andra människor. På avstånd men ändå inte ensam. Det är viktigt för själens skull!

    • Det är samma med mig. Jag märker hur jag numera tar chansen är jag råkar på någon människa som har tid, eftersom det sker så sällan.

  3. Jag känner igen mig så väl. Ibland kan några ord från en främling betyda mycket. När jag går till tåget kvart över sex på morgonen möter jag ibland en man som hälsar och önskar mig en fin dag. Jag är osäker på vem han är, kan vara en som jobbar i en chark för han påminner om honom. I vilket fall är det en väldigt trevlig start på dagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.