Hemsöborna

Hemsöborna av August Strindberg är en nätt roman men stort innehåll. Kanske mer känd för sin inledande mening är hela berättelsen. Här får vi följa Carlsson bravader när han som landkrabba kommer ut i skärgården med moderna tankar om jordbruk och hur man gör affärer. Madam Flod finns där, hennes son, andra skärgårdsbor och en del nya gäster. Det ger berättelsen liv till en riktigt skärgårdsskildring.

För mig är det trevligt att ha läst den men det är ingen läsupplevelse som går direkt till mitt hjärta. Till att börja med hade jag lite svårt det ålderdomliga språket, rytmen men efter lite träning kom jag snart i stämningen. Jag kan även tycka att jag sakande lite värme, någon karaktär att tycka om. Den här historien har många säregna personligheter, man kanske ingen som jag skulle vilja ha som vän.

Jag har läst boken som en del av mitt bildningsprojekt ”50 innan 50” och känner mig lite mer beläst Strindberg efter denna läsning.

 

 

Annons

4 tankar på “Hemsöborna

  1. Oj … många år sen jag läste något av Strindberg, men för ca 45 år sedan var jag med i en bokcirkel då vi läste ett par av hans böcker, bl.a. Hemsöborna 🙂

    • Jag har sett en del av hans pjäser. En del är väldigt bra medan annat är märkligt. Han tillhör inte mina favoriter men känns bra att ha läst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.