Ett steg närmare ett svar

För en tid sedan åt jag en maträtt som gav mig som små sår och blåsor i munnen. Idag hände det igen. Nu har jag analyserat intag och ser åtminstone en gemensam nämnare: kryddor. Båda rätterna har varit strösslade med kryddor. Dvs kryddorna har inte kokat ner eller stekts utan strötts över när rätten är klar att servera. Det är inte färska örter utan mer som torkade eller rostade kryddor.

Det är i alla fall en tes. Kanske att jag har viss känslighet. Frågan är om det är alla typer av kryddor som blir starka i munnen eller någon speciellt. Är ju inte jättesugen på att testa men vill gärna veta. Eller så är det något annat.

Annons

4 tankar på “Ett steg närmare ett svar

 1. Just när det gäller allergier mot kryddor är det inte helt lätt att komma på vad det är. Många kryddor är så kallade kryddblandningar vilket gör det hela svårare. Dock är allergi mot kryddor faktiskt vanligare än vad men tror. Visst är det smidigt att veta vad det är man reagerar mot för allergin kan ju ge kraftigare utslag. Att det skulle vara alla kryddor låter inte så sannolikt.

  ”Pollenallergi kan medföra allergi mot krydda
  Därför har du en större risk att reagera på vissa kryddor om du är allergisk mot till exempel gråbo- och björkpollen. Om man är allergisk mot gråbo har man en förhöjd risk att även reagera på fänkål, kummin, spiskummin, koriander och ibland även muskotnöt.”

  • Tack för bra info. Jag har börjat studera ingredienser men det är inte helt lätt att se vad som finns i alla kryddblandningar. Anar i alla fall att detta är problemet och det är bra. Det kunde ju ha varit mycket värre.

   • Visst kunde det ha varit mycket värre. Kryddor går lätt att utesluta och oftast finns det ett minst lika bra alternativ.

   • Som det är nu känner jag ju bara av kryddor som är lösa, strödda över maten så det är ju enkelt att låta bli. Hoppas att det stannar där. Förra året märkte jag ju att jag inte tål rödvin, även det tycks ha en koppling till pollenallergi. Nu dricker jag så sällan vin att jag hade glömt bort det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.