Dödssynden

Dödssynden av Harper Lee är en otäckt aktuell roman. Den engelska titeln är ”To kill a mockingbird” och det är nog den titeln jag känner igen. Boken kom ut 1960 och har nog varit känd sedan dess.

Det är en nio-årig flickas perspektiv som driver berättelsen framåt. Hon lever med sin far, bror och deras hushållerska. Hon får vara med om att upptäcka hur grymt samhället kan vara. Det blir tydligt då en ung svart man blir anklagad för våldtäckt av en vit flicka. Såväl den rättsliga prövningen och folkets dom kan skrämma.

Fördomar och rasism präglar berättelsen och när man läser känns det obehagligt aktuellt. Men det finns även en syskonkärlek och sund fadersgestalt och mycket annat som gör att man älskar berättelsen. Det berör och upprör och den är för mig en klar favorit bland lästa böcker.

Jag har läst boken som en del av mitt bildningsprojekt ”50 innan 50” och det här är definitivt än av de bästa. Hittills.

4 tankar på “Dödssynden

  1. Jag har ett svagt minne av att vi läste något kapitel ur den när jag gick på gymnasiet men nu ska hela boken läsas. Den känns fortfarande väldigt aktuell så tack för puffen 😀

      • Det är väldigt speciellt att en författare bara ger ut två böcker och dessutom med så stor tidsmässig skillnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.