När uttryck inte alls stämmer

Ett uttryck som dyker upp i mitt huvud, särskilt när gammal gubbar skryter om sådant de gjorde för väldigt länge sedan, är ”Man kan inte leva på gamla meriter”. Det ligger ju nära mitt synsätt i livet att man behöver utvecklas för att inte hamna efter och att jobba med förbättringar är nyttigt, rent av nödvändigt. Men uppenbarligen finns det undantag. Det tänkte jag i går när jag hörde Johnny Logan i programmet som ersatte Eurovision Song Contest. Logan och många av sångarna vars gamla hits är precis vad man vill höra, inte det nya. Å andra sidan, de nya versionen och att ljudet var bättre, är ju en förbättring, så förbättringar behövs. Men visst, vissa lever gott på gamla meriter. Men jag tillhör inte dem.

Häromdagen skrev jag rubriken ”Det finns alltid någon som har det värre”, vilket för mig bara var en enkel mening men där jag blev uppmärksammad om att meningen kan uppfattas på annat sätt. Ändå kunde jag inte låta bli att tänka samma meningen under fredagen och lördagen när en känd persons sexköp blev mediagodis. Jag tänker att även om jag inte är perfekt, gör fel ibland, så förstör jag inte livet så grundligt och totalt för mig själv och andra. Och även om det blir ett och annat missförstånd här i bloggen när man uttrycker som otydligt, så hamnar jag inte krig i sociala medier och jag skriver inte i affekt som jag får ångra senare.

En del gamla uttryck och sägningar är riktiga klokskaper medan andra inte riktigt håller. Det kommer en del nya och en del får nya innebörder. Min tanke är att väldigt många är beroende av situationen, och att även ett utmärkt uttryck kan bli fel, i fel sammanhang.

2 tankar på “När uttryck inte alls stämmer

  1. När det gäller musiken i Eurovision Song Contest så skulle jag vilja säga att nya kvastar sopar inte alltid bäst. Det är svårt att tävla i musik men nog står sig många gamla låtar sig väldigt väl i jämförelse med nyare. Självklart är det en smaksak men i mina öron fungerar det så.

    När det gäller sexköpet skulle jag vilja säga ”som man bäddar får man ligga”. Roberto trodde nog att han skulle vinna sympatier med sitt erkännande. Tyvärr skulle han nog talat med en advokat innan har gjorde sitt uttalande. Det som är lite sorgligt är att det behöver finnas en kändis med i bilden för att medierna ska reagera. Hade det bara varit ”vanliga män” hade det här tillslaget inte rönt någon större uppmärksamhet och kvinnornas situation hade inte heller lyfts.

    • Jag är väldigt imponerad av vissa bidrag från 60- och 70-talet som står sig så bra idag men jag har glömt några av låtarna från de senaste åren.

      Jag håller helt med, det är märkligt att ska behövas något som man kan relatera till för att vi ska förstå men det är så det tycks vara. Just nu tycker jag dock att det är bra att frågan hålls vid liv och jag hoppas att fler och fler skiftar fokus på kvinnorna samt de som står bakom, organiserar och tjänar pengar på det utsatta kvinnorna. känner en viss oro för att vi fastnar i diskussionen om intervjun var rätt eller fel, samt mannens bristande självinsikt. Jag gillar när man tar tillfället i akt och sätter fokus på problemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.