Resa i månljus

Resa i månljus av Antal Szerb är en roman som beskrivs som en ungersk klassiker. Den har fått många lovord och beskrivs som mycket älskad. Boken skrev 1937 men jag har ingen uppgift om den varit översatt till svenska tidigare. Den finns i alla fall i tryckt form och just nu går den som radioföljetong på SR P1. Jag har lyssnat via webben.

Det kan ses som en roman om en man som reser bort, går vilse och förlora sig, både mentalt och rent fysiskt under sin resa till Italien. Det är i mitt tycke en ganska rörig berättelse med många inblandade, en del tillbakablickar, märkliga ageranden, gåtfullhet och mystik. Döden finns närvarande men även en del humor.

Jag har haft mycket svårt för denna berättelse. Jag har inte hängt med, inte fattat varför karaktärer gör som de gör och jag har ingen god känsla i magen. Jag valde ändå att lyssna klart. Det är ingen dåligt bok men den passar inte mig.

Denna gång har jag även haft mycket svårt för radioföljetongens upplägg. Det har varit konstiga brytningar, långa inledningar och långt efterord. Tycker tyvärr inte att de lyckats särskilt väl denna gång.

2 tankar på “Resa i månljus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.