Blodsbunden

Blodsbunden av Augustin Erba är en roman som tar upp frågor om familj, släktband och vad som gör att vi känner familjetillhörighet. Det utspelar sig i Sverige, från 70-talet och framåt beskriver vår tid på ett mycket pricksäkert sätt. Boken är uppbyggd av korta avsnitt, som på ett mycket subtilt sätt får fram stora budskap med får ord. Boken är på 539 sidor så det är mycket som hinner förmedlas.

Vi får dels följa en liten pojke som väser upp i Fisksätra utanför Stockholm. Hans mamma är prinsessa, har fin börd men av detta finns inte mycket kvar. Pappan är gästforskare och ställer mycket höga grav på sin son. De lever fattigt men satsar på att sonen  och hans syster ska få gå i Franska skolan i Stockholm. Pojken får inte mycket kärlek i hemmet, det har får kommer från en hund. Han blir även hårt utsatt i skolan, vilket lärarna blundar för.

Vi får även följa pojken när han blivit man, träffar sin kärlek och bildar familj. Han jobbar som journalist, har vänner och lever ett liv i Stockholm. Han är formad av sin barndom men har ändå sett till att skaffa sig ett helt annat liv än hans föräldrar levt.

Jag har i stort sett sträckläst denna bok. Jag drogs in i den direkt och hade svårt att lämna tankarna på pojken och mannen. Det är fiktion men mycket sägs vara självupplevt. Det gör att man googlar en hel del under läsandet. Jag gillar kompositionen med det korta avsnitten som säger så mycket. Det är ett vackert språk skrivet med stor finess. Det är dessutom välbalanserat och välskrivet genom hela boken, vilket inte är så vanligt. Mycket bra, tycker jag.

5 tankar på “Blodsbunden

  1. Pingback: Bokcirkelprat | På Gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.