Män i min situation

Män i min situation av Per Petterson är en välskriven roman om en något vilsen man i Oslo. Berättelsen utspelar sig 1992 och skildrar hur lätt man kan halka ur sitt eget liv, att inte vara sig själv eller känna igen sig själv. Det är en berättelse som känns nära och äkta. Jag har aldrig besökt Oslo i vekliga livet, men under läsningar har jag verkligen varit där.

Det börjar med ett telefonsamtal där exfrun ringer och behöver hjälp. Snart förstår vi att det är ett år sedan hon lämnat honom. Tidshopp i berättelsen gör att får vara med under hela de turbulenta året, från att frun lämnar till dess att hon ringer om ber om hjälp. Paret har tre barn och berättelsen tar även upp rollen som pappa när man inte riktigt är på topp.

Mina tankar går till Geir Gulliksens ”Berättelse om ett äktenskap” samt ”Se på oss nu”. Även i Pettersons berättelse får vi uppleva uppbrott och tankar om äktenskap men utan alla sexscener som finns i Gulliksens berättelser. Ibland tänker jag att karaktärerna kanske borde mötas. Kanske finns det något gemensamt eller är Osloskildringarna som lurar mig.

En annan tanke är hur många, kanske vi alla, som någon gång i livet har en tuff period. Vissa har längre och djupare bottnar med andra har kortare dippar. Det är en del av livet och något att hantera. Känns viktigt att läsa om. Jag tror även att jag, och många med mig, behöver påminna oss om detta när vi mötet andra människor. Att inte döma ut utan vara lite mer förstående och stöttande. Oftast vet vi ju inte vad andra går igenom.

Per Petterson är mest känd för sin bok ”Ut och stjäla hästar”, från 2003 och jag tror att den nyligen filmatiserats. Tyvärr är inte alla Pettersons böcker översatta till svenska så för mig är det glädjande att denna bok översatts.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.