Statyer som väcker känslor

Följer med visst intresse debatten om Zlatan-statyn. Det tog ju många år innan den fann sin plats, var uppskattad några veckor och nu har känslorna vänt. Det kan gå fort.

Personligen är jag lite försiktigt när det gäller statyer mm av levande personer. Att hylla prestationer mm genom priser gillar jag, men att att hylla livsgärningar med konst mm kan vara knepigt innan man sett hela livsgärningen. Jag tycker att Zlatan-statyn stärker min tes.

Mina tankar just nu handlar om hur mycket känslor konst väcker. Det är så mycket mer än att man gillar/inte gillar. Det handlar även vad verken står för. Jag kan ibland förvånas över att ”vi” har låg tolerans för vad andra kan uppskatta. Jag gillar inte allt som vi har i offentliga miljö och våra gemensamma rum men kan ändå acceptera att andra kan uppskatta det. Men så tänker inte alla. Jag har uppleva ett starkt motstånd från medmänniskor ibland, när de inte uppskattar ett konstverk.

Dock, jag tycker inte att vi ska ha precis allt i våra offentliga rum men tror att det löser sig med sunt förnuft dvs det behövs inget dokumenterat regelverk. Beslutsfattare med rätt kompetens kan fatta kloka beslut. Visst kan det bli fel någon gång men inte värre än att det går att rätta till.

Ska bli intressant att se om Zlatan-statyn får stanna i Malmö eller ej.

8 tankar på “Statyer som väcker känslor

  1. Zlatan agerade ju nyss väldigt konstigt och det är väl främst det som väckt känslor. Att sen statyn är fruktansvärt ful, är en annan sak. Han borde haft tröja på sig. Det har fotbollsspelare 😉 Men visst är det så, inget passar alla… vissa saker får man bara stå ut med.

    • Det är ju det här som är så intressant. Tidigare stod statyn för kärlek till fotboll och kämparanda, några veckor senare symboliserar den fotboll som affärsverksamhet och girighet. Så snabbt det kan ändras. Det är därför jag hellre ser hyllande av livsgärningar till de som inte är aktiva i sina livsgärningar.

  2. Själv hoppas jag att statyn kommer att stå kvar. Den visar ju den största fotbollsspelaren som funnits i Malmö. Det är rest på grund av hans fantastiska karriär och andra saker är knappast relevanta i detta sammanhang. Dessutom så tycker jag det är sorgligt att en del människor visar sitt missnöje på det här sättet. De glömmer bort att det finns en konstnär som faktiskt skapat verket.

  3. Känns svårt att flytta den någon annanstans…. Håller med om att man inte ska göra statyer eller frimärken medan personerna lever. Vem vet vad som händer resten av deras liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.