Om allt vore annorlunda

Om allt vore annorlunda av Sanna Mac Donald är en roman i tre perspektiv. En berättelse handlar om en gift kvinna med kärlekskval, i Stockholm 2017. En annan berättelse är om en ung pojke, barnhemsbarn, 1937 och som upplever sin första förälskelse. Det tredje perspektivet är även det från 2017, en äldre man som bor på ett hem på Öland, med en längtan till sin egen villa vid havet. Det är tre historier som kommer att flätas samman. Det handlar om kärlek. Förbjuden kärlek för vissa. Mitt biblioteket kategoriserar boken som ”HBTQ”

Boken är skriven i ett lättläst språk, det flyter bra och går fort att läsa. Men för mig saknas äktheten. Jag kan nästan se hur författaren tänkt på att få med alla delar, hur det ska kunna vara kontraster, jämföras för att stråla samman. Det blir förutsägbart i mitt tycke och jag saknar äktheten. Pojken är nästan perfekt. Kvinnan gör alla fel. Men de följer sina mallar väl, lite för väl tycker jag. Ett exempel är att kvinnan inser sina brister vilket gestaltas genom att hon mår illa. Det återkommer ofta och jag tänker att dåligt samvete kan gestaltas på många sätt och hade gärna sett fler för att ge kvinnan fler dimensioner.

För min del hade jag nog hellre läst varje berättelse för sig, och fått fördjupa mig i karaktärerna, än att det fick samsas i en och samma bok. Det är förstås en smaksak och jag gör inte anspråk på att skriva om mer än men egen läsupplevelse. Om några veckor ska jag diskutera boken i min bokcirkel. Det ser jag fram emot.

5 tankar på “Om allt vore annorlunda

  1. Pingback: Heta diskussioner | På Gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.