Det vita kallbadhuset

Det vita kallbadhuset av Thorvald Steen är en fin roman om en rullstolsburen man och relation till sin mamma. Det börjar med ett telefonsamtal, där en för honom okänd kusin hör av sig. Det verkar finnas en släkt på mammans sida som har inte vetat om och där han vill veta mer innan det är försent. Samtalen med mamman blir inte lätta och leder till en del smärta.

Mannen är i 60-års åldern och har en ärftlig sjukdom. Även om det smärtar att ta reda på vad mamman dolt under alla år, finns en drivkraft i att få veta mer om sin sjukdom. Jag har läst någonstans att det är självbiografiskt (vet inte i vilken grad) och hela berättelsen känns äkta. Språket är poetiskt och ger en mycket vacker läsning.

Jag tycker att det här en riktig pärla, en av de bästa böcker jag läst i år. Jag hittade boken på biblioteket och det är jag mycket glad över. Boken är utgiven på ett litet förlag, Heidruns. Jag har inte sett den tidigare, och tycks vara lite svår att få tag i. Det är en utveckling som oroar mig. Tidigare fanns oberoende boklådor med engagerad personal som tog in riktigt bra böcker även om det inte fanns starka förslag med stark marknadsföring bakom. Idag får vi enbart förlita oss på recensenter och bibliotekarier, vilket gör det svårare att hitta böckerna.

2 tankar på “Det vita kallbadhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.