Ingegerd och Birgitta

Under helgen har jag fastnat i fotspåren efter två kvinnor. De har fångat mitt intresse och jag har sökt informationen om dem. Spännande läsning på många sätt och jag vill gärna läsa mer om dem.

Ingegerd Olofsdotter föddes omkring år 1000. Hennes pappa heter Olof Skötkonung och det tycks som att hon växte upp i Sigtuna. Hon gifte sig med Jaroslav den vise av Kiev. Det blev många barn som spreds över Europa och på så sätt blev Ingegerd någon forma av anmoder för flera kungaätter i Europa. Under rysslandstiden använde hon namnet Irina.När maken dött blev hon nunna och blev även ett ortodoxt helgon, Sankta Anna av Novgorod. Mellan Stockholm och Uppsala finns en pilgrimsled som heter Ingegerdleden. Den leden och en tavla av Sankta Anna i Mariakyrkan i Sigtuna väckte mitt intresse för Ingegerd. Jag är nyfiken på hur de kunde resa i Europa och österut på 1000-talet. Det är ju knappt att jag vet var Kiev ligger i dag och tänker att det måste varit ett äventyr att som 19årig tjej gifta sig och dra till Kiev. Det här vill jag veta mer om. Dessutom vill jag gärna vandra Ingegerdleden.

Den andra kvinnan jag har läst lite om är Heliga Birgitta. När jag var igång och tittade på pilgrimsleder, såg jag att det även fanns en liten kort Birgittaled med start vid Fresta, Upplands Väsby. Det finns en del som tyder på att Birgitta kan vara född där. Jag har ju lärt mig att hon är född i Finsta. Tydligen är det inte helt klart var hon är född och det finns olika teorier. Birgitta levde på 1300-talet och även hon reste (eller snare gick) i Europa. Återigen blir jag förundrad över hur de hittade rätt väg för att ta sig fram. När det gäller Birgitta minns jag från besök i Vadstena att hennes kranium finns där. Tydligen har det visat sig att det inte är hennes (och inte heller hennes dotters som låg bredvid). Det är ju lite spännande sig. Vems kranium och vart hade de andra hamnat?

När tid finns ska jag går till bibblan och låna några böcker om dessa kvinnor för att få veta mer. Samtidigt måste jag ha i åtanke att det som står är den bästa informationen när boken skrivs och att ny information kan komma fram med tiden.

3 tankar på “Ingegerd och Birgitta

  1. Hej hej! Håller med om att det är två intressanta kvinnor. Birgittas liv har jag själv gjort en djupdykning i, har gjort några inlägg på min blogg. Ju mer man läser om henne, ju mer spännande blir hon. Ha en fin dag! Mvh Lisa (historiebokens)

  2. Hej hej! Håller med om att det är två intressanta kvinnor. Birgittas liv har jag själv gjort en djupdykning i (har gjort ett par inlägg på min blogg om henne). Ju mer man läser på om henne, ju intressantare blir hon. Ha en fin dag! Mvh Lisa (historiebokens)

    • Hej!
      Ledsen att jag inte sett ditt inlägg tidigare, som av någon anledning hamnade i skräpkorgen. Jätteintressant att du fördjupat dig i Birgitta, det ska jag gärna läsa om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.