Minne av Estonias olycka

Blev uppmärksammad på att det är 25 år sedan Estonia förliste. 25 år känns som en lång tid men för mig är minnet nära. Jag är inte närmaste berörd dvs jag var med på båten och jag har heller inga anhöriga eller nära vänner som var där. Ändå har jag berörs mycket av händelse.

Jag minns fortfarande hur jag satt på sängkanten när jag hörde om olyckan. I lägenheten låg minnen från vår egen resa med båten framme. Bara en vecka innan olyckan åkte jag med båten. Jag och min dåvarande man hade fått resa i present när vi gifte oss, tidigare samma år. Minnet var vår egen resa gjorde att jag följde all nyhetsrapportering, analyserade och jämförde med mina egen minnen. Jag visste ju precis hur båten såg ut. Jag visste även att jag låg i hytten och sov, vid samma tidpunkt som när olyckan inträffade. Från vår hytt hade det inte varit möjligt att ta sig ut med de försättningar som rådde vid olyckan.

Vid den tidpunkten jobbade jag i området vid Frihamnen i Stockholm. Från mitt fönster hade jag utsikt över den tomma plats där Estonia borde ligga men som stod tom när hon inte kom i hamn. Oj så som vi tittade på tomheten. Jag hade även skickat ett vykort till jobbet med motiv på fartygen och de vykortet var rejält söndertummat av våra analyser och diskussioner. En annan kollega hade dessutom varit med på en av de Viking-båtar som försökte bistå i räddningsarbetet. Vi hade mycket att diskutera under lång tid.

Händelsen påverkade mig mycket och det var många tankar i huvudet på den unga kvinna jag var då. Det dröjde länge innan jag kunde njuta av en färd över Östersjön igen. Idag går mina tankar till alla som var med på fartyget och alla som drabbades av händelsen.

6 tankar på “Minne av Estonias olycka

  1. Blev aldrig personligt drabbad. Men kommer nog inte att glömma det. Minns dock mest en novell som en kurskompis skrev. Den var riktigt gripande. Den var skriven i perspektivet att man ingen mist men ändå känner sorg.

  2. Den händelsen berörde nog många även om jag inte påverkades själv av någon förlust. Det är alltid tragiskt när så många förlorar livet i en olycka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.