Olika perspektiv

Vad händer egentligen i Norge under tiden för andra världskriget? Eftersom jag inte var särskilt historieintresserad under min skoltid, så kan jag bara de stora dragen. Och i vuxen ålder är det inte årtal och orter som intresserade mig utan snarare drivkrafter och personliga öden. Det är ett intresse som väckts av några av de romaren jag nyligen läst.

Av ren slump har jag fått chansen att läsa olika romaner på temat den senaste tiden. Roy Jacobsens ”Vitt hav” tar upp ämnet och efterföljen ”Fartygets ögon” utspelar sig 1946. Elisabet Nemerts roman ”Vargarnas tid” tar också en tur in i ett nazisttätt Norge. Elin Olofsson ”Krokas” utspelar sig i Sverige 1949 och visar på att mycket av krigets ovisshet levde kvar länge. Alla är fiktiva berättelser och ingen av dem ger en helhetsbild av historien. Däremot ger de mig olika perspektiv på händelser, vilket gör att jag kan både tänka och gräva vidare.

Här tycke jag att litteraturen har en viktigt roll. Berättelserna ger inte svar men de hjälper mig att ställa de rätta frågorna, inspirerar mig att söka information. Jag ser även böckerna som en konversationsöppnare för att börja tala om viktiga ämnen och något som kan vara utgångspunkt för samtal. För min del är det en fördel att inte ha en enda jättebra bok, utan att få läsa berättelser med olika utgångspunker och där karaktärerna har olika förhållningssätt. Läsandet ger mig mycket.

2 tankar på “Olika perspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.