Fartygets ögon

Fartygets ögon av Roy Jacobsen är en roman i efterkrigstidens Norge. Det är den tredje och avslutande delen i serien om en kvinna som lever på en ö vid Norges kust. Den första delen, De osynliga, beskrev åren 1913-1928 och det familjeliv där kvinnan lever sina barnaår. Den andra delen, Vitt hav, utspelar sig under krigsåren med ockupation, då kvinnan lever ett hårt liv. Denna tredje del, utspelar sig 1946, då kvinnan letar efter fadern till sitt barn. Kriget är över men effekter av krigets handlingar består.

Det är en i mångas ögon märklig kvinna som ger sig av på en oviss resa i Norge för att leta efter en man hon inte vet så mycket om eller var han kan finnas. Bit för bit tar hon sig fram ror, liftar med båtar, vandrar mm och söker ledtrådar och information som tar henne vidare. Hon möter många, många som vill hjälpa men det är inte helt säkert att hon kan lita på alla.

Precis som de tidigare böckerna är det en långsam och kärv berättelse som beskriver miljö och gestaltar handling på ett sätt så att man känner kylan och tröttheten som finns. Denna tredje del skapar en helhet som gör att jag förstår de tidigare böckerna på ett nytt sätt och ser ett ovanligt kvinnoporträtt. Det har varit en väldigt intressant läsupplevelse.

6 tankar på “Fartygets ögon

  1. Pingback: Olika perspektiv | På Gång

  2. Pingback: Internationell författarscen med Roy Jacobsen | På Gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.