Älskade

Älskade av Toni Morrison är en mycket stark roman om en av slaveriets konsekvenser. Det är slutet av 1800-talet i Södern i USA och det är en svart kvinnas berättelse. Det handlar om hur hon lever, hur hon har levt och vad hon varit beredd att göra för att undgå slaveri för sig själv och sina barn. Det är sorligt, dramatisk, lite mystisk och kanske även makabert.

För min del tog det lång tid att komma in i berättelsen. Jag upplevde den som svår, mystisk och visste inte vad jag skulle tycka och tänka. Däremot älskade jag Morrisons språk och berättarteknik. Hon skriver fantastiskt bra och jag är glad att hon fick sitt Nobelpris i litteratur. En bra bit in i boken vänder det för mig och jag fångas helt av berättelsen. Jag var så inne i berättelsen att jag t.o.m. tabbade min favoritmugg i balkonggolvet.

Det är en sorgsam berättelse att läsa, tillfällig sorg över min förlorade kaffemugg och ännu mer sorg när jag igår läste att Toni Morrison gått bort. Så kan läsning vara ibland. Å andra sidan är jag tacksam över de berättelser Morrison gav oss. Jag har läst några och kommer att läsa fler.

Att jag läste ”Älskade” just nu är en del av mitt bildningsprojekt ”50 innan 50”.

2 tankar på “Älskade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.